SFMOMA - Muzeum Sztuki Nowoczesnej w San Francisco - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


SFMOMA rozbudowana przez Snøhettę

 

Czas czytania: ~2 min


SFMOMA - Muzeum Sztuki Nowoczesnej w San Francisco – wzbogaciło się niedawno o nowy budynek. Zaprojektowali je architekci z nowskiej pracowni Snøhetta, wychodząc z założenia, że współczesne muzeum musi być bliskie ludziom, otwarte, nie powinno przytłaczać fantazyjną, zwykle mało zrozumiałą bryłą.

 

SFMOMA  - Muzeum Sztuki Nowoczesnej w San Francisco – wzbogaciło się niedawno o nowy budynek. Zaprojektowali je architekci z nowskiej pracowni Snøhetta, wychodząc z założenia, że współczesne muzeum musi być bliskie ludziom, otwarte, nie powinno przytłaczać fantazyjną, zwykle mało zrozumiałą bryłą.

SFMOMA

SFMOMA w nowym gmachu otworzyło swoje podwoje 14 maja 2016 roku. Dzięki rozbudowie muzeum potroiło swoją powierzchnię ekspozycyjną, zyskało też przestrzeń publiczną, ogólnodostępne miejsce, o które ciężko w gęsto zabudowanym centrum miasta.

SFMOMA

SFMOMA, czyli Muzeum Sztuki Nowoczesnej w San Francisco zaprojektowanie rozbudowy powierzyło norweskiej pracowni Snøhetta, która ma na koncie wiele znanych i nagradzanych obiektów kultury. O ile jeszcze dekadę temu muzea projektowano niczym dzieła sztuki, nadając im fantazyjne, ekstrawaganckie formy, teraz myśli się o tego typu placówkach zupełnie inaczej. A najlepszym na to przykładem jest SFMOMA.

SFMOMA

SFMOMA jest przyjaznym i otwartym budynkiem. Ma dość prostą bryłę o jasnych elewacjach, których indywidualizm podkreśla faktura zewnętrznych ścian, przypominająca nieco naciągnięte prześcieradło. Architekci ze Snøhetty uznali, że dziś minął już czas muzeów – szalonych brył wizjonerów. Współczesne muzeum ma przyciągać i zapraszać, ma dawać poczucie swobody, naturalności. Aby to osiągnąć – należy widzom zaoferować przyjazną przestrzeń w łatwym do zaakceptowania budynku.

SFMOMA

SFMOMA właśnie taka jest – to wąski, wysoki gmach, „wsunięty” pomiędzy gęstą zabudowę. Dzięki podcięciu parteru obok budynku powstała przestrzeń publiczna, pasaż pieszy, łączący dwie ulice, a więc dostępny dla każdego przechodnia. Otwarty jest także hol muzeum, jasny, uzupełniony zielenią, bezpretensjonalny, a więc nie stawiający człowieka w obliczu „obcowania z wielką sztuką”. Gmach poza przestrzenią ekspozycyjną wyposażono w liczne pomieszczenia warsztatowe i sale spotkań.

SFMOMA

SFMOMA Snøhetty – to jasny, otwarty budynek, wypełniony naturalnym światłem. Dzieła sztuki uzupełnia tu 16 tysięcy roślin, które porastają ściany rozległego i ogólnodostępnego patio. Dwie najwyższe kondygnacje budynku zajęły sale wystawowe z biletowanymi ekspozycjami, pozostała część budowli jest otwarta dla każdego. Zarówno architekci, jak dyrekcja SFMOMA uznali, że ważniejsze jest przyciągnięcie do muzeum naprawę szerokiej publiczności, niż kreowanie snobistycznej, poważnej, trudno dostępnej przestrzeni „dla wybranych”.

SFMOMA

Foto: Iwan Baan, Henrik Kam, Jon McNeal, Joe Fletcher, http://snohetta.com

 

Zobacz także: Charles House – dom z fakturami


Podepnij swój artykuł

tagi

Architektura Zagraniczna

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera