Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Paarman Treehouse – dom wśród drzew

 

Czas czytania: ~2 min


Paarman Treehouse – to projekt południowoafrykańskiej pracowni, Malan Vorster. Architekci pracowali na zlecenie klienta, który marzył o domu – kryjówce, w której mógłby odseparować się od miejskiego gwaru i spędzać czas na łonie natury.

 

Paarman Treehouse – to projekt południowoafrykańskiej pracowni, Malan Vorster. Architekci pracowali na zlecenie klienta, który marzył o domu – kryjówce, w której mógłby odseparować się od miejskiego gwaru i spędzać czas na łonie natury.

Paarman Treehouse

Paarman Treehouse stanął w miejscowości Constantia, stanowiącej przedmieścia stolicy RPA, Kapsztadu. Choć Kapsztad jest jednym z największych miast na terenie Południowej Afryki, Constantia wciąż oferuje tereny niezurbanizowane, dające szansę na kontakt z przyrodą. Taką właśnie działkę przeznaczono pod budowę jednorodzinnego domu  Paarman Treehouse.

Paarman Treehouse

Paarman Treehouse stanął wśród wysokich drzew i to ich obecność oraz rozmiary zdeterminowały wygląd domu. Architekci z pracowni  Malan Vorster rozbili bryłę budynku na cztery cylindryczne segmenty, dzięki czemu obiekt nie tylko lepiej dało się wkomponować w porośnięty drzewami teren, ale w jego sylwetce można doszukać się nawiązania do kształtu pni drzew.

Paarman Treehouse

Paarman Treehouse – to cztery cylindryczne wieże uniesione na słupach i połączone ze sobą klatką schodową. Dom wyposażono w bardzo duże przeszklenia pozwalające cieszyć się widokiem z każdego zakątka wnętrza. Dzięki nietypowemu planowi okna budynku skierowane są w wiele stron, dzięki czemu do pokoi dostaje się mnóstwo światła.

Paarman Treehouse

Paarman Treehouse zbudowano w oparciu o stalowy szkielet, który uzupełniły elewacje z drewna. Stal pozwoliła na ukształtowanie nietypowego kształtu strzelistego budynku, drewno uznano za najlepiej pasujące do otoczenia. Żadne z użytych do budowy materiałów nie został przetworzony, wszystkie pozostawiono w ich naturalnej formie. Doskonale widoczny jest szkielet konstrukcyjny, z którego uczyniono jeden z elementów charakterystycznych tego niezwykłego, cylindrycznego domu.

Foto: Adam Letch, Micky Hoyle, www.facebook.com/malanvorster

 

Zobacz także: Loud Shadows – bąble w lesie


Podepnij swój artykuł

tagi

Realizacje Zagraniczne

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera