Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nowe życie Southwark Town Hall

 

Czas czytania: ~2 min


Wśród finalistów tegorocznej edycji konkursu na najpiękniejszy budynek w Londynie znalazła się rozbudowa ratusza w dzielnicy Southwark. Royal Institute of British Architects (RIBA) docenił projekt pracowni Jestico + Whiles, dzięki któremu historyczny budynek zupełnie zmienił swoje oblicze oraz… funkcję.

 

Wśród finalistów tegorocznej edycji konkursu na najpiękniejszy budynek w Londynie znalazła się rozbudowa ratusza w dzielnicy Southwark. Royal Institute of British Architects (RIBA) docenił projekt pracowni Jestico + Whiles, dzięki któremu historyczny budynek zupełnie zmienił swoje oblicze oraz… funkcję.

Southwark Town Hall

Southwark Town Hall został zbudowany w latach 70. XIX wieku; w latach 30. został rozbudowany i do niedawna nieprzerwanie pełnił swoją funkcję. Siedziba lokalnych władz w ostatnich latach doczekała się nowej siedziby, zaś budynek dawnego ratusza przejął Uniwersytet Artystyczny w Londynie i postanowił zaadaptować do nowych potrzeb.

 

Southwark Town Hall

Southwark Town Hall został przebudowany przez zespół architektów z pracowni Jestico + Whiles. Ich zadaniem było stworzenie w dawnym ratuszu żywego, atrakcyjnego miejsca do mieszkania i działania dla studentów artystycznej uczelni. Poza 149 pokojami miały tu powstać sale warsztatowe, wystawiennicze, miejsca spotkań i wspólnych działań. Ponadto na terenie budynku swoją działalność miał także prowadzić teatr - Theatre Peckham.

Southwark Town Hall

Southwark Town Hall zachował swoją historyczną, zdobną fasadę oraz frontową bryłę. Za nią jednak powstała całkiem nowa, bardzo prosta, geometryczna bryła o elewacjach obłożonych szarawą cegłą. Materiał dobrano ze względu na charakter okolicznej zabudowy, prostą formę – by nie zdominować historycznej fasady. Na dachu nowego skrzydła powstał szklany pawilon z tarasem, z którego roztacza się piękny widok na miasto.

Southwark Town Hall

Na tym jednak rozbudowa się nie zakończyła – architekci salę teatralną na 400 miejsc zamknęli w dodatkowej, dostawionej do budynku bryłę o nieregularnym kształcie. Jej łamane ściany obłożono białymi opalizującymi płytkami. Ta nietypowa lśniąca okładzina tworzy efekty świetlne w zależności od kąta patrzenia, od pory dnia i roku. Ponadto abstrakcyjny kształt bryły – przypominającej górę lodową – przełamuje prosty, uporządkowany rytm głównego budynku, anonsując niejako, że obiekt użytkowany jest przez artystów.

Foto: www.jesticowhiles.com

 

Zobacz takze: ARD 334: czarno-biały dom


Podepnij swój artykuł

tagi

Realizacje Zagraniczne

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera