Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Biurowiec Kanlux w Radzionkowie

 

Czas czytania: ~2 min


Biurowiec Kanlux w Radzionkowie powstał w wyniku przekształcenia budynku stołówki, znajdującej się na terenie dawnej jednostki wojskowej. Dzięki pomysłowi na adaptację do nowych funkcji oraz zastosowaniu kilku nietypowych rozwiązań budynek mógł się stać nową siedzibą firmy Kanlux, zawierającą zarówno biuro, jak i przestrzeń kreatywnej współpracy.

kanlux

Biurowiec Kanlux w Radzionkowie zaprojektował zespół pod wodzą Przemo Łukasika i Łukasza Zagały, czyli śląska pracownia Medusa Group. Architekci mają już na koncie wiele oryginalnych projektów obiektów biurowych – np. obsypany nagrodami betonowy biurowiec w Gliwicach, czarny gmach we Wrocławiu, czy biurowce w paski w Katowicach.

 

kanlux

Biurowiec Kanlux w Radzionkowie powstał w wyniku przebudowy i rozbudowy dwukondygnacyjnego pawilonu stołówki (który swoją pierwotną rolę pełnił do 2010 roku). Dzięki interwencji w miejscu kuchni i sali jadalnej powstała przestrzeń biurowa, sala ekspozycyjna (showroom) z tarasem, a w podziemiu budynku przestrzeń wspólpracy kreatywnej.

kanlux

Aby biurowiec Kanlux zyskał spójny wygląd architekci z Medusa Group zaprojektowali nową elewację, która zmieniła wygląd ścian, osłaniając ich dotychczasowy podział na cztery różnej wielkości segmenty. Nowe elewacje wykonano z koryt kablowych (stalowych tuneli, służących najczęściej do powieszania zwojów kabli), rozpiętych na stalowej konstrukcji. Ażurowa elewacja osłoniła rozczłonkowaną bryłę dawnej stołówki. W ten sposób z jednej strony nadano biurowcowi nowego, spójnego wyrazu, z drugiej – zachowano pierwotny układ brył, czterech pawilonów, zgrupowanych wokół wewnętrznego atrium. Zachowanie atrium – to gest względem pracowników firmy: dzięki niemu wnętrza budynku są jasne, otwarte, przyjazne.

Kanlux - adaptacja byłej stołówki wojskowej na obiekt biurowy

Lokalizacja: Radzionków, ul. Sikorskiego

Inwestor: KPE Nieruchomości

Wykonawca: Milimex Sp. z o.o.
Projektanci: Medusa Group, architekci: Przemo Łukasik, Łukasz Zagała; współpraca autorska: Dorota Pala, Anna Struska, Michał Bienek, Bartłomiej Karaś, Michalina Adamczyk, Anna Szuba, Grzegorz Dalmata, Justyna Siwińska-Pszoniak, Paulina Adamczyk, Konrad Basan, Michał Sokołowski

Powierzchnia użytkowa: 900m2

Projekt: 2015

Realizacja: 2016

Fotografie: Tomasz Zakrzewski; źródło: www.medusagroup.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Architektoniczne, Hot

Szkoła Kirkmichael – lokalny klimat
Szkoła Kirkmichael – lokalny klimat

Szkoła Kirkmichael – to podstawówka, zbudowana w miejscowości Ayrshire w Szkocji. Jej projektanci, p ...

Agencja reklamy FUX – w industrialnym klimacie
Agencja reklamy FUX – w industrialnym klimacie

Agencja reklamy FUX swoją siedzibę ma na terenie strefy ekonomicznej Nowe Gliwice, utworzonej na ter ...

Webinarium Bauder 26.10.2017
Webinarium Bauder 26.10.2017

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera