Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Look! Look! Look! - pawilon ananas

 

Czas czytania: ~2 min


Look! Look! Look! - Spójrz! Spójrz! Spójrz! - to chyba rzeczywiście dobra nazwa dla pawilonu, zbudowanego w zabytkowym parku posiadłości Berrington Hall w Herefordshire w Wielkiej Brytanii. Ma nietypowy kształt, który nasuwa same pozytywne skojarzenia.

 

Look! Look! Look! - Spójrz! Spójrz! Spójrz! - to chyba rzeczywiście dobra nazwa dla pawilonu, zbudowanego w zabytkowym parku posiadłości Berrington Hall w Herefordshire w Wielkiej Brytanii. Ma nietypowy kształt, który nasuwa same pozytywne skojarzenia.

 

Look! Look! Look! - pawilon ananas

Look! Look! Look! - to nazwa tymczasowego pawilonu, zaprojektowanego przez pracownię Studio Morison – to biuro, prowadzone nie przez architektów, ale przez artystów Heather i Ivana Morisonów. Budynek stanął na terenie ogrodu zabytkowej posiadłości  Berrington Hall w Herefordshire. Posiadłość ta wpisana jest na listę brytyjskiego dziedzictwa ( National Trust).

Look! Look! Look! - pawilon ananas

Look! Look! Look! - to wynik działalności organizacji, starającej się ożywiać należące do National Trust zabytki poprzez wprowadzanie do ich przestrzeni dzieł sztuki współczesnej. Pawilon projektu pracowni Studio Morison, który stanął obok szacownej, pochodzącej z drugiej połowy XVIII wieku rezydencji, na terenie jej starannie utrzymanego, nie mniej zabytkowego ogrodu jest efektem tego właśnie przedsięwzięcia.

Look! Look! Look! - pawilon ananas

Look! Look! Look! - tymczasowy pawilon ogrodowy – otrzymał kształt… ananasa. Jego autorzy podeszli z odwagą i poczuciem humoru do zadania, aby stworzyć wyrazisty obiekt, nie przypominający niczego, co można znaleźć na terenie rezydencji Berrington Hall. Projektanci uznali, że tylko tworząc naprawdę zwariowany projekt zwrócą na niego uwagę.

Look! Look! Look! - pawilon ananas

Ananas Look! Look! Look! ma 100 m2 powierzchni, a powstał ze specjalnie przygotowanego drewna. Jego elewacje zostały obleczone wodoodporną tkaniną w… bladoróżowym kolorze. Jednym pawilon przypomina origami, innym tandetną zabawkę, faktem jest jednak, że nietypowa forma i kolor pozwoliły osiągnąć cel, jaki stawiano przed projektem: to niezwykła instalacja artystyczna, a zarazem obiekt przyciągający uwagę i podnoszący zainteresowanie samą posiadłością, w nowatorski i nietypowy sposób poszerzając wiedzę o historycznym dziedzictwie.


Foto: www.morison.info

 

Zobacz także: Solar Egg – złote jajo


Podepnij swój artykuł

tagi

Realizacje Zagraniczne, Hot

Finale Apartments – nowa część osiedla Eco-Park
Finale Apartments – nowa część osiedla Eco-Park

Finale Apartments – to nowa część osiedla Eco-Park, które jest jednym z bardziej znanych nowych osie ...

Widok Tower – wieża obok Rotundy
Widok Tower – wieża obok Rotundy

Widok Tower – tam się nazywać wysoki na 95 metrów gmach, który powstanie obok (też nowej) Rotundy, w ...

Christian de Portzamparc zdobywcą Praemium Imperiale Award
Christian de Portzamparc zdobywcą Praemium Imperiale Award

Praemium Imperiale Award przyznawane jest od 30 lat. W tym roku w gronie laureatów znalazł się franc ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera