Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


The Glass Centre – szklana wieża

 

Czas czytania: ~2 min


W belgijskim mieście Lommel stoi szklana wieża. Pod nazwą The Glass Centre kryje się Flamandzkie Centrum Sztuki Nowoczesnej. Szklany budynek uzupełnia przestrzeń pasażu, który poświęcony został funkcjom kulturalnym. The Glass Centre jest też atrakcją samą w sobie.

 

W belgijskim mieście Lommel stoi szklana wieża. Pod nazwą The Glass Centre kryje się Flamandzkie Centrum Sztuki Nowoczesnej. Szklany budynek uzupełnia przestrzeń pasażu, który poświęcony został funkcjom kulturalnym. The Glass Centre jest też atrakcją samą w sobie.

The Glass Centre

The Glass Centre stanął w pasażu De Vryheyt, w samym centrum miasta Lommel w Belgii. Gmach jest projektem pracowni Philippe Samyn and Partners i powstał jako część galerii sztuki, należącej do Flamandzkiego Centrum Sztuki Nowoczesnej. Jest jednym z kilku budynków w tej okolicy, które służyć mają celom kulturalnym i turystycznym.

The Glass Centre

The Glass Centre ma sześć metrów wysokości, zaś okrąg, stanowiący podstawę budowli ma 8 metrów średnicy. Szklany stożek wyrasta z budynku, który pełni funkcję galerii i sam pełni funkcję wieży widokowej i trakcji turystycznej. Poza tym, że oferuje piękny widok na miasto, ma także niezwykłą konstrukcję.

The Glass Centre

The Glass Centre oparto na konstrukcji ze stalowych rurek, z których wykonano trójkątne ramki wypełnione szkłem. Na najniższym poziomie budowli szklane elewacje stożka zostały rozdzielone na dwie płaszczyzny, aby można było utworzyć tam rozsuwane drzwi wejściowe.

The Glass Centre

Dwa biegi spiralnych schodów The Glass Centre zostały także podwieszone na stalowych linach do tej samej konstrukcji. Zwiedzający, wspinając się na szczyt szklanego stożka The Glass Centre mijają trzy poziomy przestrzeni wystawienniczych – niejako „po drodze” mogą więc oglądać wystawy sztuki. Po dotarciu na szczyt budowli trafią na taras widokowy.

The Glass Centre

The Glass Centre dzięki swojej lekkiej konstrukcji nie przytłacza zabudowy pasażu, został jednak pomyślany tak, aby łączyć w obie funkcję budynku – szklanej rzeźby z galerią sztuki. Stożkowata bryła o nowoczesnej, stalowej konstrukcji jest atrakcją sama w sobie.

Foto: Marie-Françoise Plissart, https://samynandpartners.com

 

Zobacz takż: Calvin Klein i Tommy Hilfiger w wieży


Podepnij swój artykuł

tagi

Realizacje Zagraniczne

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera