Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Alberto Campo Baeza dla sportu

 

Czas czytania: ~1 min


Alberto Campo Baeza jest autorem imponującej hali sportowej, zbudowanej na potrzeby Uniwersytetu im. Francisco de Vitorii w Pozuelo na obrzeżach Madrytu. Hiszpański architekt za pomocą minimalistycznej architektury i światła wykreował niezwykłą, wręcz poetycką przestrzeń.

 

Alberto Campo Baeza jest autorem imponującej hali sportowej, zbudowanej na potrzeby Uniwersytetu im. Francisco de Vitorii w  Pozuelo na obrzeżach Madrytu. Hiszpański architekt za pomocą minimalistycznej architektury i światła wykreował niezwykłą, wręcz poetycką przestrzeń.

Alberto Campo Baeza

Alberto Campo Baeza jest znany z projektowania budynków prostych, pozbawionych dekoracji, za to przepełnionych światłem. Ulubionym kolorem hiszpańskiego architekta jest biel, a ulubionym stylem – minimalizm. Doskonałe w proporcjach, eleganckie budynki Hiszpana urzekają prostotą i harmonią.

Alberto Campo Baeza

Alberto Campo Baeza zaprojektował niedawno halę sportową dla studentów Francisco de Vitoria University. Budowla stanęła na terenie kampusu uczelni w miejscowości Pozuelo na obrzeżach Madrytu. Obiekt sportowy architekt skomponował z dwóch brył. Jednak mieści główną halę sportową, druga – mniejsza – kryje salę gimnastyczną, wielofunkcyjne sale lekcyjne oraz ulokowany w podziemiu basen.

Alberto Campo Baeza

Alberto Campo Baeza o zaprojektowanym przez siebie obiekcie mówi: „to po prostu przezroczyste pudło, wypełnione światłem”. I rzeczywiście, utrzymany w bieli budynek posiada ogromne przeszklenia, którego jego minimalistyczne wnętrza wypełniają słońcem.

 

Alberto Campo Baeza

Alberto Campo Baeza zdecydował się na tak prostą bryłę nie tylko ze względu na osobiste preferencje, ale także z powodu sąsiedztwa: architekt uznał, że nowa hala nie powinna konkurować z istniejącymi już zabudowaniami kampusu, powinna być prosta, aby nad nimi nie dominować.

Alberto Campo Baeza

Alberto Campo Baeza stworzył wyjątkowy obiekt: choć opisywana słowami jego forma nie wydaje się niezwykła, jednak dzięki wielkiemu wyczuciu architekta, subtelności i wyważeniu, jakie potrafi zastosować w architekturze, powstał budynek pełne finezji, stonowany i elegancki, a zarazem doskonale odpowiadający swojej funkcji.

Foto: www.campobaeza.com/

 

Zobacz także: Bluebonnet Studios: zdrowe mieszkanie


Podepnij swój artykuł

tagi

Realizacje Zagraniczne

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

Archiwum Państwowe w Białymstoku otwarte
Archiwum Państwowe w Białymstoku otwarte

Archiwum Państwowe w Białymstoku otworzy swoje podwoje już 20 czerwca 2018 roku. Nowoczesna placówka ...

Przedszkole w Lądku-Zdroju
Przedszkole w Lądku-Zdroju

Przedszkole w Lądku-Zdroju powstało dla 180 dzieci. Miało pomieścić – poza salami dla kilkulatków – ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera