Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Na terenie głównej siedziby firmy optycznej Silhouette w mieście Linz pracownia X Architekten zaprojektowała niedawno budynek laboratorium. Choć utrzymany w estetyce minimalistycznej, obiekt jest wyrazisty i oryginalny. Doskonale pasuje też do profilu działalności firmy.

 

Silhouette Lens Lab wyróżnia się jednak na tle surowych w swojej prostocie budynków. Jej znakiem rozpoznawczym są dwuwarstwowe elewacje. Jedną ich warstwę stanowi szkło, drugą – biała ściana, w której gęsto wybito okrągłe otwory. Te „dziurkowane” elewacje chronią wnętrza laboratorium przed nadmiarem świtała, a zarazem tworzą fantastyczne gry światła i cienia. Okrągłe otwory jednoznacznie kojarzą się także z kształtem soczewek, które produkuje firma.

Tagi

Hot


Podepnij swój artykuł

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Finale Apartments – nowa część osiedla Eco-Park
Finale Apartments – nowa część osiedla Eco-Park

Finale Apartments – to nowa część osiedla Eco-Park, które jest jednym z bardziej znanych nowych osie ...

Widok Tower – wieża obok Rotundy
Widok Tower – wieża obok Rotundy

Widok Tower – tam się nazywać wysoki na 95 metrów gmach, który powstanie obok (też nowej) Rotundy, w ...

Christian de Portzamparc zdobywcą Praemium Imperiale Award
Christian de Portzamparc zdobywcą Praemium Imperiale Award

Praemium Imperiale Award przyznawane jest od 30 lat. W tym roku w gronie laureatów znalazł się franc ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera