Polscy architekci wyróżnieni w konkursie - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Polscy architekci wyróżnieni w konkursie

 

Czas czytania: ~3 min


Polscy architekci zostali wyróżnieni w konkursie, zorganizowanym przez portal AWR. To platforma, na której odbywa się wiele konkursów ideowych, w których studenci architektury, projektanci, urbaniści mogą tworzyć nie koniecznie przeznaczone do realizacji, ale na pewno rozwijające debatę o architekturze koncepcje.

 

Polscy architekci zostali wyróżnieni w konkursie, zorganizowanym przez portal AWR. To platforma, na której odbywa się wiele konkursów ideowych, w których studenci architektury, projektanci, urbaniści mogą tworzyć nie koniecznie przeznaczone do realizacji, ale na pewno rozwijające debatę o architekturze koncepcje. 

JvGLzlwX8y9qcU9BpoItuCDLgssnhCBvqY3rEzSUCRMERhkpgkrUzBwbaVQg_dominik-pazdzior-1jpg.jpg

Polscy architekci często i z sukcesami biorą udział w podobnych konkursach . W konkursie, dotyczącym projekty kościoła na norweskim klifie wyróżnienia otrzymali studenci polskich uczelni architektonicznych: Dominik Paździor, student Wydziału Architektury Politechniki Poznańskiej, oraz Martyna Słowińska, Katarzyna Golec i Paweł Pacak z Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej. 

hxobsNGzylyq9cHmJdtzapmT3ieZCg41UnH4dXz52VquLTTeUrBBdJYAtAoO_dominik-pazdzior-2jpg.jpg

Polscy architekci zostali docenieni w konkursie, którego celem był projekt tymczasowej świątyni – kościoła, położonego na klifie Preikestolen w Norwegii. Miejsce to znane jest jako Pulpit Rock, bo miejsce to ma formę płaskiej platformy skalnej (o powierzchni 25x25 m), znajdującej się ponad 600 metrów nad ziemią. Organizatorzy konkursu zapytali studentów wydziałów architektury o to, jakie mieliby pomysły na wykreowanie w tym malowniczym i popularnym wśród turystów miejscu budowli o charakterze sakralnym. 

iItHolRiusB5SQoZ40MLfO3cFHbjt6PyKsRLmGvA2EtExXbroBSrCHoT6DVI_dominik-pazdzior-4jpg.jpg

W konkursie przyznano dwie nagrody (pierwszą otrzymał zespół z Wietnamu) oraz pięć wyróżnień – w tym dwa dla projektów z Polski.  Dominik Paździor z Wydziału Architektury Politechniki Poznańskiej postanowił zachować naturalny wyraz krajobrazu i zamiast budynku zaprojektował świetlną instalację, wkomponowaną w pejzaż nie tylko skalnej platformy, ale trasę dojścia do niej. W pejzażu rozlokował niewielkie przenośne obiekty (m.in. zakrystię), pozostałe części „budynku” zastępując światłowodem, który prowadzi pielgrzymów z dołu na szczyt skały, na której ulokowano ołtarz.  Dominik Paździor mówi: „Każda ingerencja formą w zastany krajobraz wywoływała dysonans. Nowa kubatura przywłaszczałaby sobie przestrzeń, tworzyła ramy i odgradzała od otoczenia. Zdecydowałem się więc, żeby z pokorą i szacunkiem dla miejsca zaproponować inne rozwiązanie. Zaprojektowałem minimalistyczną konstrukcję, która wykorzystując potencjał miejsca, wzmocni siłę jego przekazu oraz wzbogaci je o dodatkowe wartości i symbole przy minimalnej ingerencji w piękno otaczającej przestrzeni.”

X0Wl4XnypNSW1LdsCT1gyEjRaspeI3ssG23F6ghp5lSBO1LuF7eFDAEVWQTy_dominik-pazdzior3jpg.jpg

Martyna Słowińska, Katarzyna Golec i Paweł Pacak z Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej zaprojektowali natomiast :Kościół natury”, bryłę inspirowaną formami tradycyjnych norweskich kościołów. Budowlę ulokowano na skale nietypowo, bo częściowo zawieszono ją nad przepaścią. Co więcej, kościół w ich projekcie jest szklany – co z jednej strony daje poczucie otwarcia na otoczenie, przenikania się wnętrza świątyni i krajobrazu, z drugiej jednak pozwala czuć się bezpiecznie nad skalistym urwiskiem. „Wytyczne konkursu zakładały określony program funkcjonalny, zawierający kaplicę, zakrystię, dzwonnicę oraz toalety. Wraz z zespołem postanowiliśmy jednak odrzucić sztywne wymagania, które naszym zdaniem nie wpisywały się w kontekst. Krajobraz norweskich fiordów i nieskażona ludzkim działaniem natura stały się naszym punktem wyjściowym” - tłumaczą autorzy. Architekci nie przewidzieli w kościele żadnych symboli religijnych – uznali, że sama otaczająca budowlę natura jest wystarczającą wartością. 

Źródło: www.awrcompetitions.com


Podepnij swój artykuł

tagi

Hot

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera