Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Ceglany supermarket z pracowni Neun Grad Architektur

 

Czas czytania: ~1 min


Pracownia Neun Grad Architektur odpowiada za projekt budynku, mieszczącego sklep spożywczy w mieście  Oldenburg-Kreyenbrück na północy Niemiec. Wzniesiony w 2016 roku gmach został dostrzeżony w konkursie Brick Award – nie tylko ze względu na fakt, że zbudowano go z cegły.

Ceglany supermarket

Neun Grad Architektur otrzymali do dyspozycji działkę o powierzchni 3000 m2. Jako że teren był porośnięty drzewami, architekci zdecydowali się założyć budynek na nieregularnym planie. Miękko wyjące się ściany budowli pozwoliły ocalić drzewa – sklep został wkomponowany w teren pomiędzy nimi.

Ceglany supermarket

Budynek projektu Neun Grad Architektur powstał w dzielnicy zdominowanej przez zabudowę mieszkaniową z lat 30., 40 i 50. XX wieku. Najważniejszym budulcem tych domów byłą cegłą – projektanci uznali, że i sklep musi być w takim razie z niej zbudowany. Nowy obiekt także wysokością dopasowano do okolicznej zabudowy – jest to parterowy budynek o kameralnym wyrazie. Ważnym elementem jego bryły są okna, przypominające wyłaniające się spod ceglanej „kurtyny” prześwity.

Ceglany supermarket

W ten oto sposób powstał niezwykły gmach. Ceglana budowla zdaje się „płynąć” pomiędzy drzewami, doskonale wkomponowując się w otoczenie i stanowiąc dowód na to, że miejsce, w którym kupujemy bułki czy mleko także może być dobrze zaprojektowane i estetyczne.

Foto: http://9grad.net

 

Zobacz także: Różowa szkoła z biura Dominique Coulon Et Associes


Podepnij swój artykuł

tagi

Realizacje Zagraniczne

Dom podmiejski – ład w chaosie
Dom podmiejski – ład w chaosie

Dom podmiejski projektu pracowni Z3Z Architekci stanął w 2017 roku w podwarszawskiej miejscowości Jó ...

Nowa Fabryczna – złoto w centrum
Nowa Fabryczna – złoto w centrum

Nowa Fabryczna – to budynek biurowy, który stanął w pobliżu nowego dworca kolejowego w centrum Łodzi ...

WXCA zaprojektuje bulwary
WXCA zaprojektuje bulwary

WXCA, znana warszawska pracownia zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie na projekt zagospodarowania te ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera