Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Drewniany dom z nietypowym dziedzińcem

 

Czas czytania: ~1 min


Drewniany dom stanął w leśnej okolicy, nad rzeką. Jak łatwo się domyślić, architekci chcieli maksymalnie wykorzystać to atrakcyjne położenie i stworzyć budowlę otwartą na pejzaż wokół. Jednocześnie zadbali o poczucie prywatności mieszkańców.

 

Drewniany dom stanął w leśnej okolicy, nad rzeką. Jak łatwo się domyślić, architekci chcieli maksymalnie wykorzystać to atrakcyjne położenie i stworzyć budowlę otwartą na pejzaż wokół. Jednocześnie zadbali o poczucie prywatności mieszkańców.

 

drewniany dom

Drewniany dom jest nieduży – choć na działce mógłby bez problemu powstać większy. Architekci podkreślają, że w swojej praktyce bardzo starają się nie tworzyć obiektów przeskalowanych, ponad miarę i realne potrzeby. Uważają, że plagą współczesności jest wznoszenie obiektów zbyt dużych – dlatego ponad efektowny metraż przedkładają dobry projekt, skrojony na miarę, dopasowany idealnie do potrzeb.

drewniany dom

Drewniany dom w Greenwater, w stanie Waszyngton wzniesiono z cedrowego drzewa. Budynek posiada duże przeszklenia, otwierające wnętrze na otaczający las. Budynek z jednej strony posiada dwa piętra, na przeciwległym końcu jest obniżony do jednej kondygnacji. Dzięki takiemu zróżnicowaniu wysokości dom ma bardziej dynamiczną, pozbawioną monotonii sylwetkę. To ważne w przypadku budowli o prostej, pozbawionej detali i ozdób formie.

drewniany dom

Drewniany dom wyposażono w dziedziniec. Nie znajduje się on jednak wewnątrz założenia, a poprzedza strefę wejściową. Osłonięty drewnianym parkanem „placyk” przed drzwiami ma kilka zastosowań. Stanowi strefę przejściową pomiędzy światem zewnętrznym a częścią mieszkalną, pomaga zachować prywatność lokatorów, a także… ochronić dom przed łosiami, których sporo mieszka w okolicy i którym zdarza się „włamywać” do domów. 

Foto: Mark Woods, http://robhutcharch.com

 

Zobacz także: Dom nad morzem


Podepnij swój artykuł

tagi

Realizacje Zagraniczne

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera