Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom w Nowej Górce – dopasowany do natury

 

Czas czytania: ~3 min


Dom w Nowej Górce stanął w otwartym krajobrazie, wśród malowniczego pejzażu, na lekko pofalowanym terenie. Projektujący budynek Katarzyna Osipowicz i Piotr Grabowski, współpracując ściśle z inwestorami uznali, że nowy dom powinien wtopić się w otoczenie, harmonizować, a nie konkurować z nim. Doszli do wniosku, że prosta, stonowana forma będzie w tym wypadku najbardziej stosowna.

 

Anna B. Gregorczyk/FOTORCHITEKTURA

Anna B. Gregorczyk/FOTORCHITEKTURA

Dom w Nowej Górce stanął w otwartym krajobrazie, wśród malowniczego pejzażu, na lekko pofalowanym terenie. Projektujący budynek Katarzyna Osipowicz i Piotr Grabowski, współpracując ściśle z inwestorami uznali, że nowy dom powinien wtopić się w otoczenie, harmonizować, a nie konkurować z nim. Doszli do wniosku, że prosta, stonowana forma będzie w tym wypadku najbardziej stosowna.

Anna B. Gregorczyk/FOTORCHITEKTURA

Anna B. Gregorczyk/FOTORCHITEKTURA

Dom w Nowej Górce – to jedyny obiekt jednorodzinny, który dostrzegło i doceniło jury prestiżowego konkursu Nagroda SARP 2017. Wśród efektownych inwestycji o dużej skali jurorzy konkursu wyróżnili prosty dom jednorodzinny. Nagrody dla niewielkich, skromnych domów w ważnych konkursach nie są normą. Co zdecydowało o tym, że dom w Nowej Górce zdobył wyróżnienie?

Anna B. Gregorczyk/FOTORCHITEKTURA

Anna B. Gregorczyk/FOTORCHITEKTURA

Jak można przeczytać w uzasadnieniu jury konkursu Nagroda SARP 2017, dom w Nowej Górce doceniono za  „jasność idei i konsekwencję realizacji domu jednorodzinnego w otwartym krajobrazie, gdzie bogactwo walorów jego otoczenia, świadomie docenione przez autorów, stanęło u podstaw powstania formy prostej, powściągliwej, w swej lapidarności wręcz archetypicznej”.

Anna B. Gregorczyk/FOTORCHITEKTURA

Anna B. Gregorczyk/FOTORCHITEKTURA

Dom w Nowej Górce powstał na otoczonej lasem, pofałdowanej polanie. „Gęsty, iglasty las, łąki pokryte dziką zielenią oraz pola z rosnącym, złocącym się w świetle zbożem stanowią wyjątkowy i wymagający kontekst” - tłumaczyli architekci elementy, które wzięli pod uwagę, pracując nad projektem. Bardzo ważnym w procesie projektowania był kontakt z inwestorami: wszystkie pomysły na dom powstały w ścisłym porozumieniu z przyszłymi mieszkańcami, starszym małżeństwem. Potrzeby lokatorów stanęły u podstaw decyzji, aby dom był parterowy, malownicze otoczenie zaś zdeterminowało kształt domu, nasuwający skojarzenia z archetypicznym kształtem zabudowań w wiejskiej zagrodzie.

 

Anna B. Gregorczyk/FOTORCHITEKTURA

Anna B. Gregorczyk/FOTORCHITEKTURA

Dom w Nowej Górce ma kształt dwóch, ustawionych do siebie prostopadle, nakrytych dwuspadowymi dachami prostych brył. Ich dachy wykonano z dachówki, elewacje – z sosnowych desek. „Naturalna kolorystyka otoczenia: intensywna zieleń lasu, błękit nieba, żółć zboża latem, brąz zaoranych pół zimą, byłby punktem wyjścia w doborze odpowiednich materiałów. Materiały naturalne, miękkie i ciepłe okazały się jedyną słuszną drogą. Dom stara się nie konkurować z otoczeniem, jedynie wyciągać jego najważniejsze cechy i nawiązać dialog” - tłumaczą architekci.

Anna B. Gregorczyk/FOTORCHITEKTURA

Anna B. Gregorczyk/FOTORCHITEKTURA

Anna B. Gregorczyk/FOTORCHITEKTURA

Anna B. Gregorczyk/FOTORCHITEKTURA

Dom w Nowej Górce jest ekonomiczny i ekologiczny. Ustawienie względem stron świata i ogromne okna pozwalają wykorzystać światło i ciepło, jakie daje słońce, a kompaktowa bryła pomaga zmniejszyć straty energii. Większość użytych do budowy materiałów pochodzi od lokalnych wytwórców, a ścisła współpraca z inwestorami oraz wykonawcami oraz prowadzenie prac kosztorysowych na każdym etapie powstawania budynku pozwoliły utrzymać w ryzach założony budżet.

Anna B. Gregorczyk/FOTORCHITEKTURA

Anna B. Gregorczyk/FOTORCHITEKTURA

Anna B. Gregorczyk/FOTORCHITEKTURA

Anna B. Gregorczyk/FOTORCHITEKTURA

Dom jednorodzinny
Lokalizacja: Nowa Górka, okolice Poznania
Inwestor: prywatny
Projektanci: GAB, architekci: Katarzyna Osipowicz- Grabowska, Piotr Grabowski,

Konstrukcja: Paweł Nowak, Bartosz Dąbrowski
Instalacje: Bartosz Jaskólski
Powierzchnia: 232 m2
Projekt: 2012
Realizacja: 2016
Zdjęcia: Anna B. Gregorczyk, Krzysztof Ślachciak
www.studiogab.net


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Architektoniczne, Architektura, Domy Parterowe

Przedszkole w Lądku-Zdroju
Przedszkole w Lądku-Zdroju

Przedszkole w Lądku-Zdroju powstało dla 180 dzieci. Miało pomieścić – poza salami dla kilkulatków – ...

Webinarium: VELUX Archi-Vizje: Światło w architekturze 21.06.2018
Webinarium: VELUX Archi-Vizje: Światło w architekturze 21.06.2018

Zapraszamy 21 czerwca 2018 na bezpłatne szkolenie dla architektów, którego tematem będzie: „VELUX Ar ...

Mundial 2018 – gdzie grają piłkarze
Mundial 2018 – gdzie grają piłkarze

Mundial 2018 wzbudza sporo kontrowersji, krytykowana jest lokalizacja mistrzostw (choćby to, że Rosj ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera