Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Buerger Center – nowoczesność w kolorze

 

Czas czytania: ~2 min


8t7GtX0oT43JftuZmIuAiMpeffGD5at7zwQ4wceCik2xVcmSznZERyUpPJGY_buerger-center-02jpg.jpg

Buerger Center powstał na terenie południowego kampusu ogromnego szpitala pediatrycznego w Filadelfii. Nowy gmach wkomponowano w istniejącą zabudowę – połączono go nadwieszonym nad ulicą, szklanym łącznikiem z innym budynkiem. Zresztą klarowny i wygodny układ komunikacyjny był jednym z ważniejszych elementów projektu.

hjidAaGxz8Uk5OpBhIrAUwjJeTapIJW8ACOPj6tiFKoqMHRNhSr94vYim7aM_buerger-center-01jpg.jpg

Buerger Center – to dzieło pracowni Pelli Clarke Pelli Architects. Architekci ustawili sobie kilka priorytetów, elementów, które w tym przedsięwzięciu uznali za najważniejsze. Kluczowym było dostosowanie budynku do technicznych potrzeb – stosowane tu najnowocześniejsze metody terapeutyczne wymagają specyficznych pomieszczeń, laboratoriów, warunków.

uxlllLwzFsVB8x6iaQdqvB26oLfrpKEhQZiApC7cOvlvKGJ0gDxAdEq6jssn_buerger-center-03jpg.jpg

Buerger Center miał jednak być nie tylko supernowoczesną „maszyną do leczenia”, miał być także – na ile to możliwe – miejscem przyjaznym, nie wywołującym lęku, ani nie przytłaczającym. Jasny układ komunikacyjny – to jeden ze sposobów na to, by pacjenci nie czuli się przytłoczeni gmachem. Dużo światła i jasne, pastelowe kolory – to kolejny ze sposobów.

1TvA59bRPSU5XZmVBaIdylbwcEdPk6ff4CkXlZePIsLM7M2hCiEIFCph8AQB_buerger-center-04jpg.jpg

Pelli Clarke Pelli Architects nadali Buerger Center formę dynamicznej bryły o opływowych kształtach. Kolejne kondygnacje lekko poprzesuwali względem siebie, a uzyskane w ten sposób płaszczyzny zamienili w tęczowe powierzchnie o żywych kolorach. Wnętrza nie atakują już intensywnymi barwami – dominuje tu biel i drewno, działające kojąco i tworzące wrażenie czystości i ciepła.

8jsknrsaMXkYUMpGRrYxAQjTkiQO0yqU7IvntdjKUxCGHuov5K8YWbIPjhQF_buerger-center-06jpg.jpg
6Az9fNYYGNTjcjsyl0U3V4n8Fw4UQuIUwpW61fxidvFIFp7XzXOiBz44QF8g_buerger-center-05jpg.jpg
XbJhFHp2SJsSl9lHVVPZJI4xexvD0Jfz1ucCPwfqgR45DO8nqg1vqZu8IHAz_buerger-center-07jpg.jpg

Buerger Center z daleka może przypominać wesołą zabawkę – wrażenie to budują ekspresyjny kształt i żywe kolory. Szklane elewacje wpuszczają do wnętrza mnóstwo światła, nadając zarazem gmachowi lekkości. Projektanci z Pelli Clarke Pelli Architects  starali się stworzyć miejsce pogodne (niejako wbrew swojej funkcji) i przyjazne, nie przekraczając jednocześnie granicy kiczu i nadmiernej infantylności.


Foto: pcparch.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Architektoniczne, Realizacje Zagraniczne

World Building of the Year 2017 stoi w Chinach
World Building of the Year 2017 stoi w Chinach

World Building of the Year – to prestiżowa nagroda, przyznawana w czasie dorocznego święta architekt ...

Dom w Więckowicach z Horizone Studio
Dom w Więckowicach z Horizone Studio

Dom w Więckowicach został zaprojektowany w miejscu, które wydawać by się mogło wymarzonym terenem dl ...

Prezentacja budynku Muzeum II Wojny Światowej na Politechnice Gdańskiej
Prezentacja budynku Muzeum II Wojny Światowej na Politechnice Gdańskiej

7 grudnia na Politechnice Gdańskiej będzie można posłuchać wykładu na temat architektonicznych walor ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera