Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom z pracowni Grupa Metaforma

 

Czas czytania: ~3 min


rN7xKblICBBjDkOOI3S9C9EmO58XrLwdi6yVtslavzBtcFYETR47xSAvXzzo_metaforma-dom11jpg.jpg

Dom projektu pracowni Grupa Metaforma powstał w otulinie parku krajobrazowego. Jak nietrudno się domyślić, ta wyjątkowo atrakcyjna lokalizacja zdeterminowała formę domu, wpłynęła na dobór materiałów. Chodziło oczywiście o to, by nowy obiekt korespondował z krajobrazem.

 

bf3X76ZJNhDGDdC83sjdrgG6jPbHD1XCE0F8EPhXxAzaTJjVaxnuSipMBv2g_metaforma-dom02jpg.jpg

Architekci z Grupy Metaforma podkreślają, jak ważna jest współpraca i zaufanie pomiędzy inwestorami, a projektantami. „Każda kreska naszkicowana przez projektanta jest odzwierciedleniem marzeń Inwestorów” - mówią, dodając, że w przypadku tej konkretnej realizacji „dzięki wypracowanemu zaufaniu, architektom udało się zarówno odpowiedzieć na potrzeby Inwestorów, jak i przekonać ich do otworzenia się na bardziej nowoczesne rozwiązania”. Trudno nie zgodzić się z tezą o roli współpracy i zaufania. Dzięki nim architekci mogą tworzyć zarówno budowle dopasowane do zastanych warunków, do potrzeb czy funkcji  domu.

XMCCnhJvQC2YnQmcswvtcFHYIwqGwBXSrbIdRSXvXJAlwepWJABBIWD7zNYx_metaforma-dom05jpg.jpg
1pPBzqXoomTZXtG7KB5SDDC6m5AuE7IlwvyG1ZLRWCukFUchkegffLYnZQdP_metaforma-dom01jpg.jpg

Grupa Metaforma, doceniając naturalne walory otoczenia zdecydowali się nadać domowi prostą formę. Składa się on z dwóch przecinających się prostopadłościanów, z których większy mieści pomieszczenia mieszkalne, mniejszy zaś garaż i siłownię. Rozbicie bryły na mniejsze części pomogło też lepiej nasłonecznić wnętrza (działka, na której stanął dom miała dość niekorzystny pod tym względem układ): „Dzięki rozrzeźbieniu budynku do pomieszczeń wpada więcej promieni słonecznych, a parterowa, wysunięta część z tarasem dodatkowo izoluje strefę prywatną od ulicy” - piszą architekci.

 

HlutlxTmEU1T9a3AF6pEd9DEcB6vGmzC8RYhpYmSsIUk2BTPPKAXjNXJDyy0_metaforma-dom03jpg.jpg
oNmxradPgGoAUzamhLMzazoe1V8X3Gpmmjye8qn2BpFouJMt7I2SEjyPgSxk_metaforma-dom04jpg.jpg
E4egvpGVzonWTEz2kCxS0ha4eRvDCei1A6Y1bUGWaampxNPar1qlWIRD1ibF_metaforma-dom08jpg.jpg

Dom projektu biura Grupa Metaforma ma oryginalne elewacje. Pokryto je czarnym tynkiem, na który nałożono ażurową kompozycję z materiału, przypominającego drewno. Tak opisują ten pomysł jego autorzy: „Indywidualnym rozwiązaniem (…) jest zastosowanie ażurowego układu legarów kompozytowych montowanych do łat malowanych na czarno oraz czarnych legarów poprzecznych. Zastosowany kompozyt drewnopodobny, zamiast materiału naturalnego, nie wymaga dodatkowej impregnacji. Całość tworzy interesujący efekt trójwymiarowy. Ciemne detale w postaci metalowych obudów okien oraz balustrad stanowią konsekwentne dopełnienie koncepcji”.

21g01VxWm2IaUWugF8nNLW753P0ujy81rM90zzdeSidHtOUahEr9tzlzuOee_metaforma-dom07jpg.jpg
IQbsWcTGpvUooRi5AB6Q8rhNfCYW45SOxpWqZOdbHRktqpgumADQg82C0Fap_metaforma-dom09jpg.jpg
nkqU3Go7JSOxeIH8yI3IUCXgK3qx5ji3tMqEQ2uudcXyN7dlNzjEQv9oglj4_metaforma-dom10jpg.jpg

Grupa Metaforma dopasowała dom do potrzeb mieszkańców. Było to łatwiejsze dzięki temu, że architekci czuwali nie tylko nad projektem bryły, ale i układem oraz aranżacją wszystkich wnętrz. Było to szczególnie ważne, bo dom służyć będzie nie tylko do mieszkania,a le i pracy, a także relaksu czy aktywnego wypoczynku. „Wyznaczenie wyraźnych stref: dziennej - w głębi parteru, gościnnej, pracy oraz sportowej - w okolicy wejścia i nocnej - na piętrze, podkreśliło wielofunkcyjność obiektu” - opisują architekci. Sposób wykończenia wnętrz koresponduje z wyglądem zewnętrznym bryły, jest spójny i konsekwentny – architekci do ogólnej wizji dopasowali każdy detal, od parkietów i mebli, po ślusarkę, grzejniki, klamki.
 

Dom jednorodzinny
Lokalizacja: okolice Warszawy
Inwestor: prywatny
Projektanci: Grupa Metaforma, zespół projektowy: Dominik Kolenda, Anna Topolska, Magdalena Sawicka, Paulina Wieczorek, Marta Szkudlarek; konstruktor: Jacek Mazur
Projekt: 2017
Fotografie: PION
Metaforma.org
Intagram.com/metaforma
Facebook.com/metaformaorg


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Architektoniczne, Projekty Architektoniczne, Hot

Dom w Więckowicach z Horizone Studio
Dom w Więckowicach z Horizone Studio

Dom w Więckowicach został zaprojektowany w miejscu, które wydawać by się mogło wymarzonym terenem dl ...

Prezentacja budynku Muzeum II Wojny Światowej na Politechnice Gdańskiej
Prezentacja budynku Muzeum II Wojny Światowej na Politechnice Gdańskiej

7 grudnia na Politechnice Gdańskiej będzie można posłuchać wykładu na temat architektonicznych walor ...

Vo Trong Nghia układa klocki
Vo Trong Nghia układa klocki

Vo Trong Nghia Architects za swoje zintegrowane z zielenią budynki dostali już mnóstwo międzynarodow ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera