Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Miejska pływalnia wg pracowni ASPA

 

Czas czytania: ~2 min


Miejska pływalnia ma powstać na wrocławskim osiedlu Brochów. Jej projekt na zlecenie władz miasta przygotowała pracownia ASPA. Obiekt ma być zrealizowany w miejscu istniejącego, lecz obecnie nie działającego kąpieliska, które powstało w latach 30 XX wieku.

 

wwoC8jFgOdVVg0poj0ELoTacbwRGY4DGRnmmztCyqH5YrPAEp9tfv4pWqyrL_plywalnia-wroclaw01jpg.jpg

Miejska pływalnia ma powstać na wrocławskim osiedlu Brochów. Jej projekt na zlecenie  władz miasta przygotowała pracownia ASPA. Obiekt ma być zrealizowany w miejscu istniejącego, lecz obecnie nie działającego kąpieliska, które powstało w latach 30 XX wieku.

6izYVNn88ZcEUKbtnokxbWxmpG7zUI6PLx9d3dEBnTFCwU6QkXQQnpfuU2yC_plywalnia-wroclaw02jpg.jpg

Miejska pływalnia wg pracowni ASPA ma spełniać przede wszystkim potrzeby mieszkańców, ma być funkcjonalnym obiektem, który wpisuje się w charakter okolicy. Po latach przeskalowanych, niepotrzebnych, zbyt drogich w utrzymaniu aquaparków, które chętnie budowano w polskich miastach i miasteczkach nadszedł czas na obiekty skalą i formą dopasowane do potrzeb, stojące na przeciwnym biegunie względem szalonych inwestycji w postaci gigantycznych parków wodnych.

pvfAjOZqbyHPHn6srbvXpdngu0IXBHo8JAgqF6BAm6NZWeFAVdcXRqfQZC7B_plywalnia-wroclaw03jpg.jpg

Miejska pływalnia z pracowni ASPA nie jest gmachem wizjonerskim – nie oznacza to jednak, że nie warta jest uwagi. Starannie zaprojektowana odznacza się niebanalną formą, dopasowaną zarówno do miejsca, jak i realnych potrzeb. Miejska pływalnia składać się będzie z dwóch części – dwukondygnacyjnego budynku basenowego oraz otwartego kąpieliska ze zjeżdżalnią i placem zabaw. W budynku znajdzie się miejsce na baseny sportowy oraz rekreacyjny, a także saunę, siłownię, strefę fitness.  Miejska pływalnia wg pracowni ASPA zostanie zamknięta w dwubryłowym obiekcie. W większym pomieszczą się baseny, mniejszy został przeznaczony na część szatniowo – sanitarną. Tu także mają być zlokalizowane siłownia i sala fitness.

WhwwUoZTTmbe9T0WRa9RA4BJiDOhfivAlex2Y8I72DcRyoQcpQGKFT3j9HmT_plywalnia-wroclaw04jpg.jpg

Budynek posadowiony zostanie w północnej części działki, od północnej strony zlokalizowane będzie także główne wejście, architekci zdecydowali się je zaznaczyć w bryle za pomocą wycofania ściany frontowej, tworzącego dynamizujący bryłę podcień. Cały gmach ma otrzymać formy powściągliwe i stonowane. „Część parterowa obłożona ciemnymi płytami z betonu architektonicznego ma stanowić kompozycyjną bazę dla lekkiej, utrzymanej w jasnych kolorach i mocno przeszklonej górnej części budynku. Przeszklenia od strony wschodniej oraz południowej zabezpieczone są przed nadmierną infiltracją promieni słonecznych pionowymi łamaczami światła” - opisują swój projekt architekci. W dużym stopniu przeszkloną bryłę architekci zamknęli za pomocą mocniej zabudowanych narożników, wizualnie wyznaczających granice horyzontalnego budynku.

Akw2Q6GtZiPa5sQbLxaQLe7ELKnxDUdThEc0GbpHHZla0waTVi5R8Q7O5KIs_plywalnia-wroclaw05jpg.jpg

Osiedlowy kompleks basenowy

Lokalizacja: Wrocław, ul. Polna

Inwestor: Młodzieżowe Centrum Sportu
Projektanci: ASPA

Powierzchnia użytkowa: 3724,55m2

Powierzchnia lustra wody: 1172,5m2

Projekt: 2017
Planowana realizacja: 2019

Źródło: as-pa.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Projekty Architektoniczne

Dom podwójny – recepta na chaos
Dom podwójny – recepta na chaos

Dom podwójny – to nowy projekt biura Kluj Architekci. Nie jest to jednak zwykły dom, obmyślony na zl ...

Drewniana szkoła po norwesku
Drewniana szkoła po norwesku

Drewniana szkoła powstała w mieście Larvkik w Norwegii na zlecenie lokalnych władz samorządowych. Gm ...

Schronienie przed zimnem od Utopia Arkitekter
Schronienie przed zimnem od Utopia Arkitekter

Schronienie – to po islandzku „skýli” - i taką właśnie nazwę nosi projekt, stworzony przez szwedzką ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera