Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wola Retro – w stylu lat trzydziestych

 

Czas czytania: ~2 min


Wola Retro – to kompleks biurowy, budowany właśnie przy ulicy Skierniewickiej, czyli na terenie dynamicznie rozwijającej się dzielnicy biznesowej na warszawskiej Woli. Ten obiekt od innych ma odróżniać fakt, że jego częścią będzie przedwojenny gmach projektu dwóch wybitnych polskich modernistów, Bohdana Lacherta i Józefa Szanajcy.

 

MNh2BJFTi53XMjuWKkBNxmJoWiiDblxEJCqQ0g6n79ewl0VSxutlJJdRGmI2_wola-retro-2jpg.jpg

Wola Retro – to kompleks biurowy, budowany właśnie przy ulicy Skierniewickiej, czyli na terenie dynamicznie rozwijającej się dzielnicy biznesowej na warszawskiej Woli. Ten obiekt od innych ma odróżniać fakt, że jego częścią będzie przedwojenny gmach projektu dwóch wybitnych polskich modernistów, Bohdana Lacherta i Józefa Szanajcy.

 

Wola Retro – to projekt pracowni Kuryłowicz&Associates. Architekci podjęli się zaprojektowania nie tylko modernizacji przedwojennego budynku, ale i połączenia go z dwoma nowymi obiektami. Znamy przykłady pomysłów na to, jak „modernizować modernizm”, jak dopasowywać istniejące obiekty do współczesnych potrzeb, p. w Dąbrowie Górniczej  lub w Łodzi. Czy i ten projekt będzie należał do tej grupy?

 

UI8M2pQhKA3yDkfQBX0chNveH9CtNqulrLwukq5BUHkwoZ29kQoAyuvpYWrd_wola-retro-1jpg.jpg

Wola Retro docelowo składać się będzie z trzech budynków. Frontowy – będzie to czterokondygnacyjny, dawny Budynek Centrali Zaopatrywania Instytucji Ubezpieczeń Społecznych Lacherta i Szanajcy. Jak podkreślają architekci, budynek zostanie zmodernizowany i przebudowany, jednak zachowane zostaną jego elewacje od strony ulic oraz charakterystyczne jego elementy (np. kolebkowy dach). Zmiany w obrębie obiektu mają być wprowadzane pod okiem konserwatora zabytków. Na tyłach przedwojennego gmachu, na obecnym placu gospodarczym powstaną dwa zupełnie nowe skrzydła biurowe, ustawione na kształt litery „L”. Jedno z nich, o wysokości 53 metrów, ma stanowić dominantę założenia. Drugie sięgnie 34 metrów. „Przestrzeń między starą i nową zabudową stanowić będzie otwarty dziedziniec nad którym zawiśnie artystyczna instalacja pełniąca również funkcję lampy doświetlającej patio” - dodają architekci. Elewacje nowych skrzydeł biurowych mają się wyróżniać elewacjami z płyt włóknocementowych, a stalowe ramy okien o zmiennej głębokości mają tworzyć wrażenie reliefowości tych nowoczesnych elewacji.

Y2Rm5qnNDprHGQLf6KXjRpJHv4I23ymyWZXTqWfQUBD8yLh81XKYsyeN53sf_wola-retro-4jpg.jpg

Wola Retro ma łączyć historię z nowoczesnością, ma być swoistym pomostem między przedwojennymi dziejami warszawskiej Woli, która była dzielnicą robotniczą, a jej współczesną przemianą w centrum biznesu i siedzib wielkich korporacji. Tej idei ma się przysłużyć połączenie modernistycznego zabytku z nowymi bryłami. Czy to się uda?

 

Wola Retro
Lokalizacja: Warszawa, ul. Skierniewicka 16/20
Inwestor: LC Corp
Projektanci: Kuryłowicz & Associates, zespół: Ewa Kuryłowicz, Piotr Żabicki, Piotr Kuczyński, Marcin Klukowski, Łukasz Węcławski, Mariusz Sułek, Tomasz Kopeć, współpraca: Patrycja Majewska
Generalny wykonawca: Budimex

Powierzchnia użytkowa: 29 799 m2
Realizacja: 2019
Powierzchnia najmu w historycznym budynku: 6 620 m2
Powierzchnia najmu w nowym budynku: 17 880 m2

Źródło ilustracji: apaka.com.pl, wolaretro.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Projekty Architektoniczne, Hot

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera