Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Centrum kultury Bishan – jak skała

 

Czas czytania: ~1 min


Centrum kultury Bishan zostało zaprojektowane już kilka lat temu. Oddane do użytku w 2016 roku jest jednym z pierwszych obiektów, zaprojektowanych na potrzeby nowej dzielnicy, którą nazywa się w mieście „zieloną wyspą” (Chongqing Green Island District). Kolor w nazwie pochodzi od jadeitu, zielonego minerału, który jest głównym budulcem miejscowych skalistych wzgórz.

 

LutROGxYeZxbc8uXCzQa7tA6wNODnl4WwZs3cC6DoZ5v9NrjzDdP0zU4SZzC_bishan-cultural-and-art-center01jpg.jpg
88Ur62ioNVkYU1PYCJfLqwF0mAmIXbGcBKpDTPFGyo2js9vYN7znxf021DUX_bishan-cultural-and-art-center02jpg.jpg

Centrum kultury Bishan projektu Tanghua Architects zostało stworzone na wzór owych zielonych, skalistych pagórków, które otaczają budowlę (bishan po chińsku oznacza „góry zbudowane z jadeitu”). Bryłę centrum kultury rozbito na trzy części, rozstawione wzdłuż pasażu, który przypominać ma górską dolinę. Dynamiczne, kanciaste bryły kolejnych segmentów budynku oraz spacerowa przestrzeń pomiędzy nimi powstała na wzór naturalnych tworów natury.

esP2EVL3EF9d6uq4JSEQuxH1VjJrxKw6ep7cY6gpZOl0JkzTXppPOUa6xf2n_bishan-cultural-and-art-center03jpg.jpg
coIY1RwUTR25Mm1lOOUjs9tBQGDP14xTxy8uRcvsAVnJ3gNmKFPgbJ5pwUZK_bishan-cultural-and-art-center04jpg.jpg

Kolejne bryły Centrum kultury Bishan zróżnicowano za pomocą faktur elewacji i sposobu wykończenia brył wewnątrz. Łamane ściany budowli różnią się pomiędzy sobą: jedne wykonano z wyposażonych w zewnętrze żaluzje tafli szkła, inne obłożono lśniącymi płytami ze stali. Niektóre mają formę stalowych kratownic, podtrzymujących przeszklenia, jeszcze inne podzielono na niewielkie, trójkątne pola.

NoDMJ1nMisaPXLYUwAa19DY3D86D0j9Yj6A9h8DdOBt6RZRVClMs16D9Js8I_bishan-cultural-and-art-center05jpg.jpg
1RSZlAqkKFVwDUJFkS9VeLoLy84QdMgKi8nUnfZMX96wbiwDUKNYugPDYO1N_bishan-cultural-and-art-center06jpg.jpg
WgXKCabc4tXfOlFhTqqaFUfGpxwCVqEPbZFeFKVjlet53KEQZNgSH6rpuBm5_bishan-cultural-and-art-center07jpg.jpg

Centrum kultury Bishan, mieniące się na różne odcienie zieleni, swoim kształtem oraz kolorem koresponduje z sąsiednimi skalistymi wzniesieniami. Architekci jednak tę zaczerpniętą z natury inspirację ubrali w nowoczesną formę ekspresyjnego gmachu sprawnie zintegrowanego z przestrzeniami publicznymi.

 

Czy jednak te wycyzelowane, zimne, eleganckie formy są jednocześnie przyjazne użytkownikom?

 

Foto: tanghuaarchitects.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Zagraniczne

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera