Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Czerwony amfiteatr

 

Czas czytania: ~1 min


Czerwony amfiteatr stanął tuż nad rzeką St. Lawrence, w mieście Trois-Rivières w prowincji Quebeck. Jak zwykle lokalizacja miała znaczenie dla formy obiektu: architekt mówi, że ze względu na położenie na brzegu rzeki, w miejscu z wielu kierunków dobrze widocznym było jasne, że obiekt stanie się czymś więcej, niż zwykłym amfiteatrem.

 

9jwUMeT0poMqdt9eGtOtx5I8mdDhWg77LRzhS7JXvelGIm5JznXqzrzk3sFD_paul-laurendeau01jpg.jpg

Czerwony amfiteatr został więc zaprojektowany tak, aby poza swoją podstawową funkcją być także widocznym znakiem w przestrzeni, obiektem charakterystycznym i rozpoznawalnym. Udało się to głównie za sprawą nietypowego zadaszenia, rozciągniętego nad sceną i widownią.

3iNCe15yBeJlsqSr5k5PDF9ITd9RMoPNEGeV6RQGFcD2ow1c8Ovcx94SoCJZ_paul-laurendeau02jpg.jpg

Czerwony amfiteatr może pomieścić 3500 widzów krzesłach oraz nawet 5200 na trawnikach dookoła. Nad sceną i widownią, na smukłych, wysokich słupach rozpięto zadaszenie – i to ono stanowi o wyjątkowości tego obiektu. Prostokątny dach znajduje się 26 metrów ponad poziomem gruntu, ma powierzchnię 7200m2 oraz intensywnie czerwony kolor.

Czerwony dach nie tylko chroni scenę i widownię, ale i integruje optycznie cały teren, należący do amfiteatru. W centralnej części dach rozszerza się, aby ukryć również zaplecze techniczne sceny, jednak większa jego powierzchnia – to super cienkie płyty z galwanizowanej stali. W najcieńszym miejscu dach ma niewiele ponad 6 milimetrów grubości.  Jest więc nie tylko elementem estetyki obiektu, ale i bardzo nowoczesną konstrukcją.

 

Foto: Adrien Williams, paullaurendeau.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Zagraniczne

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera