W Marrakeszu powstało Musée Yves Saint Laurent Marrakech - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Muzeum Yves Saint Laurenta – elegancja cegły

 

Czas czytania: ~1 min


W październiku 2017 roku otworzyło swoje podwoje muzeum Yves Saint Laurenta - Musée Yves Saint Laurent Marrakech. Powstała w marokańskim mieście placówka ma być hołdem dla zmarłego w 2008 roku projektanta mody i konesera stylu i piękna.

 

JTB7QPxVzfZvogPnBblo34k3ZqpBIkI3EL4BMQ1Z4aGMyu0VNW3NeUs6wQsI_muzeum-ysl03jpg.jpg

Muzeum Yves Saint Laurenta zaprojektowała pracownia Studio KO. To pierwszy, związany z tym projektantem mody projekt w Afryce – warto dodać, że Yves Saint Laurent urodził się w Algierii i do Paryża trafił, gdy miał 17 lat. W 1957 roku młody projektant stanął na czele domu mody Dior i to okazało się początkiem jego wielkiej kariery.

pMzziSi709EfFm84yEJ1gHDXIeUuhnpt7sxNKcsx4pBzC7BVhIoirM5sg330_muzeum-ysl09jpg.jpg

W Muzeum Yves Saint Laurenta w Marrakeszu powstały sale do wystaw stałych i czasowych, audytorium na 150 miejsc, a także ogromną bibliotekę z czytelnią. Ponadto w bocznym skrzydle budynku znalazło się miejsce na magazyn oraz pracownie koacerwacji tkanin, w których dbać się będzie o pokaźny zbiór  strojów haute-couture z różnych kolekcji Yves Saint Laurenta. 

qPuyvSvZpuXlbWMWr0VCh17SkXDv8jpegMBGk6lqW4YPEdj1o4gPoboa1U81_muzeum-ysl10jpg.jpg

Studio KO nadało Muzeum Yves Saint Laurenta w Marrakeszu zwartą, prostą formę. Część elewacji wykonano z różowawego kamienia, większą jednak część gmachu wzniesiono z cegły, za pomocą której wykreowano stylowe dekoracje – ażury, zmienny wątek, przesunięcia poszczególnych cegieł posłużyły architektom do stworzenia gmachu o bardzo stonowanej, ale jednak dekoracyjnej bryle.

Projektancki  Muzeum Yves Saint Laurenta mówią, że inspiracją dla kształtu budowli był krój kurtki czy marynarki z katalogu projektanta, zaś miękko wyginające się ściany miały przypominać fałdy tkaniny. YSL był wielkim koneserem piękna – w muzeum znalazło się wiele zakątków, które na pewno by się mu podobały, przeszklonych dziedzińców, sal z mozaikami na ścianach, podświetlonych sal z dziełami sztuki.

 

Foto: Fondation Jardin Majorelle © Nicolas Mathéus, museeyslmarrakech.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Zagraniczne

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera