Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Apple Store od Normana Fostera zimą

 

Czas czytania: ~2 min


Apple Store w Chicago został otwarty w październiku 2017 roku. To wyjątkowy sklep. Położony przy Michigan Avenue, w centrum miasta, tuż nad brzegiem rzeki, powstał nie tylko jako miejsce zakupów, ale punkt na mapie miasta wyróżniający się formą o oferujący znacznie więcej, niż tylko produkty do kupienia.

 

h9pJrIdYSdRIvo3FjhnelxiO8my6fnJnPFP99KxyQTgO9x3OqKefFqM1yp7a_chicago-michigan-ave-entrance-exteriorjpg.jpg

Apple Store w Chicago – to przeszklony pawilon, który szeroką fasadą otwiera się na rzekę. Budynek urzeka prostą formą, doskonale wtopioną w ten zakątek miasta. Pawilon poprzedzają szerokie schody oraz przyjazna przestrzeń publiczna – niezależnie od zainteresowania produktami marki Apple w sąsiedztwie sklepu można po prostu wypocząć, posiedzieć wśród zieleni, popatrzeć na miasto.

tgknd41WspNozWgvz0k9axV3NePALI55ULivaZlXwFrvJqQklJulgJlKYoaL_chicago-michigan-ave-front-entrance-glass-detailjpg.jpg

Apple Store w Chicago zaprojektował Norman Foster. Brytyjski architekt zawarł w tej budowli wiele elementów charakterystycznych dla swojego stylu: obiekt jest prosty, ale bardzo elegancki, powściągliwa w formie, ale jednocześnie wyrazisty. Architekt skomponował go z niewielu elementów, wśród materiałów dominuje szkło i drewno, nowoczesność brytyjski projektant połączył z formami bardzo przyjaznymi użytkownikom.

 

Warta uwagi jest także przestrzeń wokół Apple Store w Chicago – wydaje się, że jest ona jeszcze ważniejsza niż architektura, że zaprojektowano ją z wielkim szacunkiem dla otoczenia, ale i z myślą o tym, by była naprawdę przyjazna, uniwersalna, aby każdy czuł się w niej dobrze.

36N33dvjN18Y5qMWSceHQb4f74i9OzLtqsTUOc5XnU7KbgM8HFhFr1Hs7ott_chicago-michigan-ave-interior-layoutjpg.jpg

Niestety Apple Store w Chicago stał się ofiarą tegorocznej zimy. Choć śnieg i mróz nie są niczym wyjątkowym w tej metropolii, lekki pawilon nad rzeką okazał się nie przystosowany do marznących opadów, śniegu i lodu. Z płaskiego dachu budynku zaczęły zwisać, a później odpadać gigantyczne sople – trzeba było zamknąć cała otoczenie budynku, bo taki sopel potrafi nawet zabić przechodnia. Winę za to ponosi tworzywo poliwęglanowe, z którego zbudowano ów dach – miało ono naśladować pokrywę laptopa, okazało się jednak także wyjątkowo trudne w odśnieżaniu i czyszczeniu z sopli. Tym samym na czas zimy Apple Store stracił swoją ważną atrakcję – czyli część rekreacyjną nad rzeką. Ze względów bezpieczeństwa została ona wyłączona z użytkowania


Źródło zdjęć: materiały prasowe formy Apple, apple.com/newsroom


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Zagraniczne

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera