Royal Arena wpisana w miasto - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Hala widowiskowa wpisana w miasto

 

Czas czytania: ~1 min


Hala widowiskowa, licząca 35 tysięcy m2 powierzchni i mogąca pomieścić 16 tysięcy widzów została otwarta w Kopenhadze w lutym 2017 roku. Jej istnienie zainaugurowano koncertem zespołu Metallica. Budowla powstała, by stać się miejscem koncertów wydarzeń kulturalnych oraz dużych imprez sportowych.

 

xFEeK9z6ewpo8Pf7Pp8ppHGIZraIyQB57IIXJtnvrHi4ZmZbayso0EIQmTfO_royal-arena02jpg.jpg
rlV4GBuiCjp80CFuNvpwmUMtw35PmjEMUy9PUTmBFz2W7rhEuxLhEC32Anaa_royal-arena04jpg.jpg

Podobne hale widowiskowe istnieją w większości stolic na świecie. Zwykle jednak tego typu obiekty postawione są na uboczu, bo swoimi rozmiarami i mało interesującymi kształtami odstają od zwykłej miejskiej zabudowy, nie pasują do niej. Pracownie 3XN i  HKS Architects, projektujące halę w Kopenhadze postanowiły zmienić to przekonanie.

wnBkQfwo8NM6vSrBdsMaWCR3PPsiqAKN8lYnXbT4wwnabRifuROMSaQkVOPS_royal-arena01jpg.jpg
nCt2qrezTddDSVOzJclUCLDcHjcN6B3M1Cj11GkA8FbvIgsRQ4EcHZaGtgHH_royal-arena08jpg.jpg

Hala widowiskowa Royal Arena w Kopenhadze ma kształt typy dla takiego obiektu, jednak jej sposób wykończenia ma wpisywać ją w otoczenie, czynić przyjazną, korespondującą z sąsiednią zabudową. Elewacje hali wykonano z drewna – deski osłoniły szklane ściany tak, aby przez szczeliny pomiędzy nimi dało się zajrzeć do wnętrza hali. Drewno architekci uznali za bliski człowiekowi, dobrze kojarzący się materiał, dzięki któremu bryła hali stanie bardziej „swojska”.

Hala widowiskowa otrzymała także przeszklone przyziemia, dzięki którym budynek wydaje się lżejszy, a przechodnie mają pełen wgląd do wnętrza cylindrycznej budowli. Architekci wiele uwagi poświęcili także otoczeniu hali: powstał tu skwer, służący zarówno gościom hali, jak okolicznym mieszkańcom.


Foto: 3xn.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Zagraniczne

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera