Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Betonowy bank

 

Czas czytania: ~1 min


Betonowy bank, czyli wykonana z surowego betonu siedziba firmy finansowej Raiffeisen, stanęła w Stabio, małym miasteczku, położonym w Szwajcarii tuż przy granicy z Włochami. Jak zgodnie podkreślają inwestor i architekci, celem projektu było stworzenie solidnego budynku, ale i przestrzeni publicznej w jego sąsiedztwie.

 

2mDUKDUjoJJzVjsT6p3iVFh2UPjyJo7oEoFMu6xv4Djjp2I9chGKo90pRfIp_raiffeisen-bank01jpg.jpg
zwwksjz0FU0UE8Y5vIvNsaQqWl45UsZB0zCpDyh07A0FRL7yjfkw94BiZnnu_raiffeisen-bank02jpg.jpg

Betonowy bank stanął w małej miejscowości, w której jeszcze niedawno dominowały obiekty przemysłowe. Projektanci mówią, że projektując bank szukali takiej formy, w której zawierałaby się przeszłość miasteczka – która pasowałaby i do zabytkowej zabudowy, i poprzemysłowej historii tego miejsca.

9ocjkmIchYJCwmZjkseNR5zR7xhZ2dYt0eGfQoAhpMwYuEVTDftTR2wkfZ7K_raiffeisen-bank03jpg.jpg
bo2cTuKBJJd2DXAI6IXmPLTc2lvMAWmrGlKhDiH8yx1nLbQtzVzbYKd5Xheo_raiffeisen-bank04jpg.jpg

Betonowy bank otrzymał typową dla współczesnej szwajcarskiej architektury formę prostej, uporządkowanej bryły, w której geometria oraz materiał stanowią o sile wyrazu. Budynek pozbawiono detalu, nie zastosowano w nim żadnych ozdobników.

I7lNYaMrZt8uk591msQ4qoP0KwVHnlPfmiiqWauzHKW4uNWPU44BeV9ayV4s_raiffeisen-bank05jpg.jpg
49Ga0i16koDWolcdREZlK8gVcxjgm1vqlBbwzdACXl2T7DDCAKMRZE8ccYuQ_raiffeisen-bank06jpg.jpg

Betonowy bank stanął w sąsiedztwie historycznych zabudowań. Poprzedzony został publicznym placem i z tej właśnie strony otrzymał nieco łagodniejszy kształt z zaokrąglonym narożem, dużymi przeszkleniami, oknami umieszczonymi w niezbyt głębokiej niszy. Pozostałe elewacje budynku są znacznie prostsze, „kanciaste”, a ich betonowe powierzchnie przecinają tylko szeregi okien.

xDQ4hkjNOLfS41BqCAt0y9WCsPbZ3jjjXe3cQdWfo75fDlwqPybgEchA16xp_raiffeisen-bank07jpg.jpg
awXKaoYX9bSZLvOCPmtrHs5GsbX3lgydTIhLZIIPO445f5SloIs4pomljQkb_raiffeisen-bank08jpg.jpg

Surową bryłę można interpretować jako symbol stabilności i trwałości, jakich to cech oczekujemy od banku. W uporządkowanej bryle można doszukać się echa obiektów przemysłowych, a jej prostota nie konkuruje z historyczną zabudową miasteczka. Plac przed bankiem oraz przejście, umożliwiające wygodne ominięcie betonowej bryły są ukłonem ku mieszkańcom, dla których nowy obiekt miał się stać naturalnym uzupełnieniem tkanki ich miejscowości.

 

Foto: Simone Bossi, montemurroaguiar.ch


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Zagraniczne

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017
Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017 zostały właśnie docenione. Po raz drug ...

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

Skra – wyniki konkursu architektonicznego
Skra – wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na projekt nowego zagospodarowania terenu sportowego Skra w Warszawie władz ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera