Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Maciej Franta projektuje dla najmłodszych

 

Czas czytania: ~3 min


Maciej Franta jest odpowiedzialny za projekt budynku przedszkola w technologii modułowej, szkieletowej stalowej, wzniesionego w ubiegłym roku w Krakowie. W wypadku tej realizacji ważne są zarówno walory estetyczne obiektu, jak i jego strona techniczna – konstrukcja, zastosowane materiały itp.

 

tY6khzctLkHplwCSh8nKz1fRW38ZOBsgoutnKjC9LQZKMzfckIMF86tv0GsQ_przedszkole-franta03jpg.jpg
QNNybcC6YqXCG4xxVA3SmcaINTDj6hYeWphayVaUYeurTno4riplZourkH8Z_przedszkole-franta01jpg.jpg

Maciej Franta opracował wizję rozbudowy istniejącego obiektu szkolnego – poszerzenia jej funkcji o przedszkole. Coraz częściej zarówno inwestorzy, jak architekci szukają optymalnych form dla budynków przedszkolnych, których jeszcze niedawno nie traktowano zbyt poważnie (uznając zapewne ich użytkowników za zbyt młodych, by mogli docenić walory architektury). Przedszkole projektu Macieja Franty, czy te w Paniówkach http://sztuka-architektury.pl/article/4356/przedszkole-w-paniowkach-8211-najpiekniejszy-budynek-na-slasku, Ostrowi Mazowieckiej lub w warszawskim Wilanowie  pokazują, że projektowanie dla dzieci jest takim samym wyzwaniem, jak tworzenie dla dorosłych. I że warto ten wysiłek podejmować.

ZnwvfluYMMMcfwzKz62uEnoKgWjhcZ5aCG8sUBLuLSuLujDJ8wZqQ6R4KmYd_przedszkole-franta02jpg.jpg
boq4jgDa8pHPLnvGvFppDO9he96kKFjC0pDBN63slAV2JUgD9aXQDB0qPWPM_przedszkole-franta04jpg.jpg

„Program przedszkola obejmował realizację dwóch pełnych oddziałów przedszkolnych z węzłami sanitarnymi i szatniami wraz z częścią administracyjną kuchenną oraz techniczną i łącznikiem z istniejącą szkołą” - opisuje skalę przedsięwzięcia Maciej Franta. Architekt podkreśla także, że to pierwszy w Krakowie i jeden z pierwszych w Polsce modułowych obiektów przedszkolnych zrealizowanych w pełnym zakresie w technologii szkieletowej stalowej. Dzięki jej zastosowaniu od chwili rozpoczęcia procesu projektowego do oddania budynku do użytkowania minęły zaledwie trzy miesiące.

 

Z1OI5vN5q4AmqcPE6FSsL7kDwWpv6jJQDc9ZbQCL1QoGwKGSrASDArdlh7Ea_przedszkole-franta05jpg.jpg
HE5RN00YDpslwnURSPGEkNpBlc4Adh5gYB8FWmBjimfKK4PYmudnPEvmF6yu_przedszkole-franta06jpg.jpg

Maciej Franta sięgnął po technologię, która przyspieszyła czas realizacji projektu, nie oznacza to jednak, że nie poświecił uwagi formie architektonicznej obiektu. Ze względu na wymóg planu miejscowego, narzucający spadziste dachy architekt zdecydował się na „transpozycję tektoniki bryły istniejącej szkoły poprzez "wycięcie" połowy przekroju budynku i odbicie go w postaci kolejnych modułów sal przedszkolnych i administracji”. W ten sposób powstał budynek, który spełnia wymogi planu, koresponduje z istniejącym gmachem szkoły, tworzy oś kompozycyjną, wpisując się w układ terenu szkoły, a jednocześnie ma kształt odpowiadający dziecięcemu pojęciu budynku i poczucia skali przez najmłodszych użytkowników. Pomieszczenia przedszkolne został otwarte zarówno na otoczenie, jak i na hol integracyjny, stanowiący centralną przestrzeń wewnątrz obiektu.

6xtcfJpJZEMa8uKY85EVgh6brxdpkm0VMzdJIEBIrc71fNADZY6eJHU9XY3X_przedszkole-franta07jpg.jpg
WzrMQrSAzqvtRwUtROXrf8CXl9NniG4sq5k2IF0PpZjzCecKaXvhNUrPsOTS_przedszkole-franta08jpg.jpg

Maciej Franta chciał stworzyć obiekt, który w pozytywny sposób kształtować będzie poczucie estetyki dzieci. W końcu uczymy się jej od najmłodszych lat i chłoniemy przede wszystkim poprzez obiekty, w których spędzamy najwięcej czasu. „Całość założenia przedszkola bazowała na idei nauki poprzez integrację z naturą i odczuwaniem otoczenia (...). Starano się stworzyć architekturę prostoty jako minimalistycznego tła dla kolorowego i ekspresyjnego życia przedszkolnego oraz szacunku do wartości zastanych” - mówi architekt. Budynek przedszkola stylistycznie odpowiada założeniom minimalizmu – pozbawiony detali oddziałuje poprzez swoją geometrię oraz duże płaszczyzny białych elewacji kontrastujące z pasami przeszkleń.

 

Przedszkole
Lokalizacja: Kraków, ul. Golikówka
Inwestor: Zespół Ekonomiki Oświaty w Krakowie
Projektant: Maciej Franta
Wykonawca: KAJA Bogdan Bańczyk, Mikołów

Powierzchnia: 324 m2
Realizacja: 2016
Koszt inwestycji: 1.9 mln zł

frantagroup.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Architektoniczne

Dom jak kostka
Dom jak kostka

Dom projektu biura Ktura Architekci ma 150 m2 powierzchni i bardzo kompaktową formę. Prosta, wręcz m ...

Forrest House – dom w parku
Forrest House – dom w parku

Forrest House – to projekt biura Jabraarchitects. Na formę budynku wpływ miało jego otoczenie – zaby ...

Płocka Galeria Sztuki z nową siedzibą
Płocka Galeria Sztuki z nową siedzibą

Płocka Galeria Sztuki ma znaleźć swoją siedzibę przy ulicy Sienkiewicza 51. Do tej pory placówka dzi ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera