Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Centrum psychiatryczne – rozbudowa zabytku

 

Czas czytania: ~1 min


Centrum psychiatryczne w hiszpańskiej miejscowości Pamplona zbudowano według projektu pracowni Vaillo+Irigaray Architects. Nie zostało zbudowane od zera – powstało w wyniku rozbudowy pochodzącego z XIX wieku kompleksu. Współcześnie projektanci zainspirowali się kształtem istniejących tu od wieków obiektów.

 

kvyCc6Vdwy3adF63wUVbmn9vYFhRTyI7DVWHtSTY8CMePsMoheIaVAwjgcK7_psychiatric-center02jpg.jpg
8z7cosENytGjrWw47FgTDiLudkxMv620rkqYSVdh4f8cmnYTtUQ1wDz777Xl_psychiatric-center01jpg.jpg

Centrum psychiatryczne w Pamplonie znajduje się na rozległym terenie na obrzeżach miasta. W ramach projektu istniejące obiekty poddano modernizacji, dobudowano do nich także nową część. Ośrodek, który ma tu swoją siedzibę, niesie pomoc chorym psychicznie – znajduje się tu oddział szpitalny, poradnie, sale terapeutyczne oraz dom dziennego pobytu.

3ajSRfQjwifAJ7OQFwj9QucirWCtb9hHOT4mzsoFetC15zpsByXxCxlCt6TJ_psychiatric-center03jpg.jpg
1ZqjSJOhW1gj5bKFf3cO7zCPQZ4CuawChyXbCpY5IQeU0cwX0sz6VX3cMp5z_psychiatric-center04jpg.jpg

Gdy w XIX wieku budowano tu pierwsze obiekty, rozstawiono je na geometrycznym planie w ogrodowym otoczeniu. Projektanci z biura Vaillo+Irigaray Architects zachowali tę ideę, dopasowując nowe obiekty do tego układu. Także pod względem formy nie odeszli daleko od historycznych form. Zainspirowali się nimi, przekładając je na język współczesnej architektury.

74pwhVIy6khbrfphOLrD99VDnpADDOEjRk5TwGB7HBgQvYVpSQq1rLkU13aQ_psychiatric-center07jpg.jpg
1TaUW31Ka9slueO9ihZvu8ud3W8lbTz85JvNWfipRgIVu3b7uA73asDPTQ8k_psychiatric-center08jpg.jpg

W ten sposób powstała forma „hybrydowa” - jak sami ją nazwali. Współczesna architektura połączona została z formami z przeszłości, aby razem stworzyć bryły uporządkowane i stonowane – bo takie projektanci uznali za stosowne do funkcji, odpowiadające „duchowi terapeutycznemu”, który powinien w ośrodku panować

Centrum psychiatryczne w wydaniu z XXI wieku ma głęboko podcięty parter, który dźwiga piętra, przypominające bardzo uproszczoną wersję dawnych zabudowań. Na elewacjach znaleźć można „ślady” tradycyjnego układu okien, który zachowano w formie subtelnych zagłębień i przebito nową kompozycją z otworów o współczesnych kształtach. Użyte materiały (głównie beton) czy brak detalu także wyraźnie wskazują, które obiekty powstał przed laty, a które niedawno.

 

Foto: Ruben P.Bescós, vailloirigaray.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Zagraniczne

Finale Apartments – nowa część osiedla Eco-Park
Finale Apartments – nowa część osiedla Eco-Park

Finale Apartments – to nowa część osiedla Eco-Park, które jest jednym z bardziej znanych nowych osie ...

Widok Tower – wieża obok Rotundy
Widok Tower – wieża obok Rotundy

Widok Tower – tam się nazywać wysoki na 95 metrów gmach, który powstanie obok (też nowej) Rotundy, w ...

Christian de Portzamparc zdobywcą Praemium Imperiale Award
Christian de Portzamparc zdobywcą Praemium Imperiale Award

Praemium Imperiale Award przyznawane jest od 30 lat. W tym roku w gronie laureatów znalazł się franc ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera