Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom jak chmura

 

Czas czytania: ~1 min


Dom jednorodzinny projektu biura Arquidromo stanął w mieście Monterrey w Meksyku. Liczący 240m2 budynek powstał na działce o nieregularnym kształcie i położeniu, wśród gęstej zabudowy. Architekci – co sami przyznają – wady tego miejsca potraktowali jako wyzwanie i szansę na stworzenie czegoś mniej typowego.

 

gGFFP0kCugpMuLUUwwDbDzq6gkVkcErVq2OUuUzHtyrolhxKKdYWQTYpFwVR_cloud-house03jpg.jpg
WmnqSprnyzg2yQzAyawLE7SdKYFBgY8VdHbPkgBpUw5t0XmkAYlLtE80DyoO_cloud-house02jpg.jpg

Dom w Monterrey otrzymał więc rzeźbiarski kształt nieregularnej kompozycji z białych kubików. W każdym z nich architekci zamknęli inne pomieszczenie, a następnie poukładali je jeden obok drugiego i jeden na drugim, a także poprzesuwali względem siebie, aby w szczelinach pomiędzy nimi ukryć okna.

nMtIdLlHiRuG1GQPCHttdSDF6fvWpLH1tsOriYZeRDCFOBok7BMSYkj7Z42C_cloud-house01jpg.jpg
paojer2brm5thE5lOxivuK23l4cl0O8LGBEMyJN5PMFc1TJoBQczqUUngCup_cloud-house08jpg.jpg

Dom – chmura został pomyślany tak, by niejako „dawkować wrażenia”. Z zewnątrz wyglądający jak monolit, ma wąskie, ciemne wejście, które wiedzie ku salonowi, który wbrew temu, czego można by się spodziewać jest zalany światłem z licznych świetlików. Ma także wysokość dwóch kondygnacji. Choć z zewnątrz dom wygląda jak skupisko niewielkich pomieszczeń, pozamykanych w białych kubikach, wnętrze jest duże i otwarte.

a5Y1JXC8HbgmHgCnNiGF0SPqKuKmPCUrPvBmj9aYrz63188NITm3GWXQiOsv_cloud-house05jpg.jpg
6ZklGmvvV6oNJPsJnm6JDsJXAIUkveGvvtRWo5qIRzFCpxLF0Erydgy52CiY_cloud-house09jpg.jpg

Dom – chmura – jak go opisują architekci – ma charakter trójwymiarowej rzeźby. Jego smukła sylwetka góruje nad okoliczną zabudową, a fakt ukrycia okien w szczelinach oraz specyficzny sposób podświetlenia budowli jeszcze bardziej podkreślają jej abstrakcyjny wygląd.

 

Foto: Daniela Barocio, arquidromo.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Zagraniczne

Dom dopasowany od 3XB Architekci
Dom dopasowany od 3XB Architekci

Prywatny inwestor, zwracając się do pracowni 3XB Architekci Filipa Banacha z prośbą o projekt archit ...

Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek
Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek

Wieża kontroli ruchu lotniczego, zbudowana w ubiegłym roku na lotnisku Katowice-Pyrzowice, jest jedn ...

Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019
Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019

Jacek Lenart został kolejnym laureatem Honorowej Nagrody SARP. Przyznawana od 1966 roku decyzją złoż ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera