Medicus Clinic projektu JSK Architekci - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Medicus Clinic – architektura dla zdrowia

 

Czas czytania: ~2 min


Medicus Clinic - Dolnośląskie Centrum Laryngologii – to nowy budynek na wrocławskim Nadodrzu. Stanął na trójkątnej działce na granicy pomiędzy gęstą zabudową XIX i XX- wiecznych kamienic, zielonym skwerem i industrialnym terenem elektrociepłowni. Za projekt obiektu odpowiadała pracownia JSK Architekci.

 

nqzcOT04PyZTFoQ4K3ANOWFsTziMffvf6tfELpMp120ra0usyWksh8BhQE6T_medicus-clinic01jpg.jpg
WFqnPUUBRjZsvo4MB5yu2OlzQRrkHFHJdfY7jqOSf31Y7ACH50G6PYeRhVuX_medicus-clinic02jpg.jpg

Medicus Clinic - Dolnośląskie Centrum Laryngologii mieści klinikę laryngologiczną oraz klinikę chirurgii plastycznej i medycyny estetycznej. Jeszcze niedawno narzekaliśmy na jakość przestrzeni, mieszczących obiekty, związane z leczeniem. Szpitale i przychodnie były zaniedbane, niefunkcjonalne. W ostatnich latach zaszła w tej dziedzinie duża zmiana. Coraz lepiej zaczynają wyglądać zarówno duże szpitale, jak niewielkie ośrodki lokalne, modernizuje się istniejące budowle i buduje nowe.

Y5l8T0A0GUrOXhs2m54pJJywbfvxacH5z871yGVqLutACfNWhnWKVrr6jroj_medicus-clinic03jpg.jpg
QRzYkmUtUE7Zzlf5kVyxty6GdAxcSJkRin5JiRzo0UVQYuKIMOlpJIOfrtvL_medicus-clinic04jpg.jpg

Medicus Clinic - Dolnośląskie Centrum Laryngologii jest właśnie jednym z nowych obiektów, które reprezentują już zupełnie nowe myślenie o architekturze, powstającej na potrzeby placówek zdrowia. „Główna idea zaproponowanej architektury budynku powstała na podstawie szczegółowej analizy uwarunkowań lokalizacji oraz funkcji” - podkreślają architekci. Innymi słowy: w projekcie ważny był komfort pacjentów, wygoda lekarzy, ale i wygląd budynku i jego wkomponowanie w przestrzeń miasta.

aG0tBG7beHhE0D9RRM13KmjKIbfIUcoiiKDGD0lTPE5aqy5fNiErqKZ2i2q4_medicus-clinic05jpg.jpg
WtlAn6uJB8lV5MWAfWMZ5TjEjiEwTSMXmOha9s35ian7aoXuDu0rVTTN0Koi_medicus-clinic07jpg.jpg

Medicus Clinic - Dolnośląskie Centrum Laryngologii zostało zaplanowane na rzucie trójkąta. Ważnym elementem budynku jest zaokrąglony narożnik, dzięki któremu budynek lepiej „siedzi” pomiędzy otaczającą zabudową, łagodniej wpisuje się w zastane pierzeje. W tym samym celu boczne elewacje nowego budynku otrzymały wyraziste pionowe podziały, które – jak piszą architekci - „stanowią solidny, rozpoznawalny element zamykający skrzyżowanie ulic, jednocześnie stanowią właściwą oraz symboliczną osłonę kliniki od zgiełku ruchliwej ulicy Kurkowej”. Trzecia elewacja – ta od strony Starego Miasta i zabytkowej zabudowy Nadodrza – jest natomiast w pełni transparentna, dzięki czemu w naturalny sposób otwiera nowy obiekt na zabytkową tkankę Wrocławia.

BOKmFlu4Lv1Frqx0dwXcKQ4bnPad97Odtfl1rprXU1fVT8VqXXl0R1DQdbl1_medicus-clinic09jpg.jpg
7gT06QLhZzUg4cB45lOesK9KYaWoY4mh6FUj8ixc9hAicHGwFPlhVkftFkG5_medicus-clinic08jpg.jpg

Medicus Clinic - Dolnośląskie Centrum Laryngologii ma cztery kondygnacje, które wyposażono z użyciem materiałów stosownych do medycznej funkcji obiektu. „Połysk szkła, czystość bieli, gładkość i czystość corianu podkreślają funkcję ambulatoryjną, wymagającą sterylności, maksymalnego porządku i higieny” - tłumaczą projektanci. Z tymi „czystymi” powierzchniami skontrastowano detal z forniru dębowego, pojawiający się m.in. w części biurowej gmachu. Obiekt spotkał się z ciepłym przyjęciem zarówno ze strony miejskich urzędników, jak i użytkowników – lekarzy i pacjentów. Nowoczesny, czysty, lśniący gmach został już określony mianem „szpitala XXI wieku”.

Medicus - Dolnośląskie Centrum Laryngologii

Lokalizacja: plac Strzelecki 24, Wrocław
Inwestor: Medicus Aparatura i Instrumenty Medyczne
Projektanci: JSK Architekci
Generalny wykonawca: Alfa-Dach

Projekt: 2014 - 2015

Budowa: 2016-2017

Powierzchnia: 8000 m2

jskarchitects.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Architektoniczne

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera