Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Jakub Wizor z pomysłem dla Gliwic

 

Czas czytania: ~2 min


Jakub Wizor jeszcze niedawno był studentem Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej. W Katedrze Urbanistyki i Planowania Przestrzennego, pod kierunkiem dr. inż. arch. Tomasza Bradeckiego stworzył pracę dyplomową, którą bardzo szybko zainteresowały się władze Gliwic, przyznając za ten projekt nagrodę młodemu architektowi.

 

hn2lhfhfhcm1tmDVsWyTCtVAl5Waib1TjqKVxea4hFUuLanyfBxs62s7Vm4m_jakub-wizor-dyplom01jpg.jpg
bpLW76v9IuCt6CrzvGxJujlKFdLeVDww1ueRzVU9SaG7gZrAhFFcJQAgnhed_jakub-wizor-dyplom02jpg.jpg

Jakub Wizor objął swoim projektem poprzemysłowy teren, który w ostatnich latach zaczął wyraźnie się zmieniać. To, co dzieje się w tzw. Nowych Gliwicach nie jest zjawiskiem odosobnionym – wiele śląskich miast poddawanych jest modernizacjom i przebudowom, ze względu na zmianę funkcji wielu poprzemysłowych obiektów czy konieczność uzupełnienia brakujących elementów w miastach

bIS9zRNgNi0r8bwJrzCZzFz9ssucoAOPAPEMbSJufKNP6b41ARdis58A3sxg_jakub-wizor-dyplom03jpg.jpg
EfvL8hehbUEaiiswWTiCPB6SoAJZNxj5fF9ilHcLw0m2eKaIO1uBT9VFfWSY_jakub-wizor-dyplom04jpg.jpg

Jakub Wizor tak opisuje zakres swojego projektu: „Projekt skupia się na zagospodarowaniu terenu między dzielnicą Nowe Gliwice, a osiedlem Trynek w kontekście dynamicznie zmieniającej się sytuacji urbanistycznej”. Nowe Gliwice – to teren powstały wokół zabytkowych budynków Kopalni Gliwice. W ostatnich latach powstały tu liczne nowe obiekty biurowe, nadal budowane są kolejne, wszyscy wiemy, że tworzenie takich monofunkcyjnych obszarów w mieście, szczególnie biurowych, jest bardzo niekorzystne. Właśnie po to, by przeciwdziałać negatywnym skutkom rozwoju biurowego zagłębia, Jakub Wizor stworzył swój projekt.

b4g6yMNkeZ7QbxXiVO6af7dxv5huYJbBLdooE23XzAXRcMVwOUuhCYUYozPx_jakub-wizor-dyplom05jpg.jpg
AOkcGQ5KjvOzuSaTInxzt6UnKKwp8IEtpX1UNteGedFVXa24ELWfLLeKEpoQ_jakub-wizor-dyplom06jpg.jpg

Jakub Wizor zaproponował stworzenie w sąsiedztwie rozwijającej się „Gliwickiej Doliny Krzemowej” wielofunkcyjnej zabudowy z mieszkaniami, usługami, sklepami. Wszystko po to, by nadać tej okolicy charakter „miasta w mieście”, by przeciwdziałać wymieraniu tego terenu po godzinach pracy. Projekt tym bardziej jest wartościowy, że młody architekt wykorzystał w nim także walory krajobrazowe okolic, w tym płynący tu potok, który uczynił zalążkiem zielonego terenu rekreacyjnego. „Dzięki przemieszaniu funkcji, nowy program urbanistyczny stawia jako priorytet uformowanie środowiska przyjaznego życiu i atrakcyjnego dla ludzi pracujących i żyjących w pobliżu”.

Jakub Wizor stworzył projekt, który przydałby się wielu dzielnicom w polskich miastach, które powoli zamieniają się w monofunkcyjne tereny siedzib korporacji. „Po analizie głównych atutów działki oraz zbadaniu terenów przylegających, celem projektu stało się zintegrowanie i zmiana charakteru tworzącej się przy ulicy Bojkowskiej dzielnicy. (…) Proponuje się stworzenie drugiego centrum Gliwic, wokół którego skupiła by się nie tylko większość firm informatycznych prosperujących na Śląsku, ale też nowe pokolenie gliwiczan” - pisze młody architekt. A my pokazujemy ten projekt z nadzieją, że zainspiruje on także twórców i zarządców w innych miastach.


Podepnij swój artykuł

tagi

Projekty Architektoniczne, Hot

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera