Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom dla trzech pokoleń

 

Czas czytania: ~1 min


Dom dla trzech pokoleń – tak można nazwać budynek mieszkalny, który w Seulu zaprojektowało biuro Sosu Architects. Klientami architektów było bowiem starsze małżeństwo, które chciało zbudować dom dla siebie oraz dla rodzin swoich dwóch dorosłych córek.

 

mh7GMq1JusgmGhOdRnGLswDDi8Kd1IQAt2kdFHq4BMOpzn1vJD7EO3lQszsD_sosu-architects-01jpg.jpg

Dom dla trzech pokoleń stanąć miał na niewielkiej działce, wśród gęstej, miejskiej zabudowy. Zadanie było więc trudne: niełatwo jest stworzyć przestrzeń, w której swobodnie będą się czuli przedstawiciele trzech różnych pokoleń, jeszcze trudniej taki dom „wcisnąć” pomiędzy inne, aby jego mieszkańcom zapewnić poczucie prywatności.

ggkfAm7T8R2BemKZFzmFzKCpDa90ayeSZ2Qf3BQp8tdBf2K5lfsCRvxDWw3J_sosu-architects-02jpg.jpg

Dom dla trzech pokoleń zbudowany  został z cegły. Wybór podyktowany był chęcią nawiązania do okolicznej zabudowy. W sąsiedztwie znajduje się sporo starych budynków: architekci postanowili nawiązać do nich materiałem, ale nie kształtem. Zdecydowali się wznieść obiekt nowoczesny.

M9yWDXUnuXy5HAxkIb0GQn1KQAxjASApJpnslSKKTBBLkHfTKcvkEDvgfbcF_sosu-architects-03jpg.jpg

Dom dla trzech pokoleń jest wąski, ale wysoki – ma aż sześć kondygnacji. Gmach otrzymał głęboko podcięty, uniesiony na słupach i przeszklony parter. Co ciekawe, na tym poziomie poza garażem dla mieszkańców znalazła się także kawiarnia. Pozostałe – mieszkalne - piętra osłonięto przed gwarem ulicy za pomocą ażurowego „ekranu” z odpowiednio ułożonych cegieł.

Dom dla trzech pokoleń otrzymał zwartą, kompaktową formę. Prosty kształt i tradycyjny materiał wpisują gmach w otoczenie. Podobnie bezpretensjonalny jest wystrój wnętrz – na każdym piętrze inny, bo dopasowany do potrzeb mieszkańców. Dominują tu jednak jasne kolory, drewniane podłogi, prostota i porządek. Kuchnia na pierwszym piętrze jest wspólna dla wszystkich domowników, pozostałe piętra zapewniają już im prywatność.


Foto: sosu2357.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Zagraniczne

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera