Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


GS1 Portugal – malownicza siedziba

 

Czas czytania: ~1 min


GS1 Portugal – to firma, zajmująca się szeroko rozumianą logistyką. Wspomaga ona nawiązywanie kontaktów, usprawnianie i modernizację transportu, komunikację pomiędzy różnymi kontrahentami itd. Przedsiębiorstwo za cel stawia sobie ciągłe ulepszanie wymiany informacji i kontaktów, szczególnie cenne bp. W skomplikowanych branżach lub pomiędzy producentami i odbiorcami bardzo unikalnych, rzadkich towarów.

 

cs4YauJvEF6nvoeFnF6T8vCSaPfRLHj3no8EIwOdihZLySNfFNWuv4zDRU5Q_gs1-portugal02jpg.jpg
PiBT8QGn0Jip8k02EdyqrjXnkRgkDj4zTuaZ4HlTjHA76rJUlj40g3dz5dMT_gs1-portugal03jpg.jpg

GS1 Portugal w 2016 roku doczekało się nowej siedziby głównej. Jej projekt wybrano w drodze ogłoszonego w 2014 roku konkursu architektonicznego. Pierwszą nagrodę otrzymała wówczas wspólna wizja pracowni Promontorio oraz artysty, Alexandre Farto, najczęściej występującego pod pseudonimem VHILS.

FaVKgezkQnJv2wZiWPOutoru987x8PkOTnlAohUqrWYRo2XD1hJBXyKE3oAD_gs1-portugal04jpg.jpg
L9E0xXeyMTm9CarvOzvrqiHpYVOH4wfum2kWeL4zOAXqdBeuxjItWNuaaHdU_gs1-portugal05jpg.jpg

Promontorio i VHILS dla firmy GS1 Portugal zaproponowali przebudowę wzniesionego w latach 80. ubiegłego wieku betonowego pawilonu. Dwukondygnacyjny budynek był zaniedbany, odznaczał się dość banalną bryłą i przestarzałym sposobem zaaranżowania przestrzeni.

NpNOyqDsShGCNatrBqWMsuMZj5FbISksEDjkUpzClLkXTpjaaKnGKWerYhsN_gs1-portugal06jpg.jpg
FrI6xx9k5nAEZM9TYcQtGNe4NIqXviLgR1frAnt8DOzt9wajAF59y1BdhkwU_gs1-portugal07jpg.jpg

W nowej siedzibie GS1 Portugal powstały trzy kondygnacje. Parter – to ogólnodostępny hol, miejsce obsługi interesantów, showroom. Na piętrze ulokowano gabinety pracowników, sale konferencyjne. Ostatni poziom budynku zajęła kawiarnia z wyjściem na taras na dachu. Wnętrze wykończono w surowy, wyrazisty sposób, łącząc detal z drewna z chropowatymi powierzchniami z betonu. Największe wrażenie robią zaokrąglone antresole oraz spiralne klatki schodowe.

Tym, co wyróżnia budynek GS1 Portugal jest dzieło sztuki – relief, który na elewacje budynku opracował  VHILS. Betonowe słupy konstrukcyjne, które są zarazem osłoną przeszkleń elewacji artysta ozdobił reliefem – trójwymiarową kompozycją, która widziana z różnych kątów wygląda inaczej, tworząc niezwykłe wizualne efekty, bardzo rzadko spotykane i stosowane w obiektach biurowych.

 

Foto: Fernando Guerra, promontorio.net


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Zagraniczne

Dom jak kostka
Dom jak kostka

Dom projektu biura Ktura Architekci ma 150 m2 powierzchni i bardzo kompaktową formę. Prosta, wręcz m ...

Forrest House – dom w parku
Forrest House – dom w parku

Forrest House – to projekt biura Jabraarchitects. Na formę budynku wpływ miało jego otoczenie – zaby ...

Płocka Galeria Sztuki z nową siedzibą
Płocka Galeria Sztuki z nową siedzibą

Płocka Galeria Sztuki ma znaleźć swoją siedzibę przy ulicy Sienkiewicza 51. Do tej pory placówka dzi ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera