Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom w Łaziskach – niezwykła metamorfoza

 

Czas czytania: ~2 min


Dom w Łaziskach powstał w wyniku rozbudowy i rearanżacji wnętrza domu – kostki, pochodzącego z lat 60. XX wieku. Aleksander Bednarski, Mariusz Komraus z pracowni SLAS architekci na zamówienie klientów powiększyli budynek, ale przede wszystkim poprawili jego układ funkcjonalny, lepiej dopasowując go do potrzeb mieszkańców.

 

Yy2SvkJmSLvGd86mx8A3qexlsJWwTLO4qD9cl5wcoPY9wAMo8Gm21fOwEFv4_slas-dom-w-laziskach17jpg.JPG
LyWRvxMA2QQcCFktrtl0gz4jeF7NEpduOxh9K5KIjzzTr2qjDOP8dinHR2ov_slas-dom-w-laziskach15jpg.JPG

Dom w Łaziskach doskonale wpisuje się w trend modernizacji pochodzących z poprzedniego stulecia domów jednorodzinnych. Takich budynków – niekoniecznie złych, ale często mało funkcjonalnych, za małych, wykonanych z marnej jakości materiałów – jest w naszym otoczeniu bardzo dużo. Architekci coraz częściej projektują ich modernizacje i rozbudowy. Można ich dokonywać w nawiązaniu do klimatu przeszłości, lub na współczesną modłę, a projekty takie architekci tworzą nawet sami dla siebie.

 

DVAAtdNe3NeaCDopul7mKG8pVoB23CEL6qQUf19nFZwD9FkNZWp6JDytYZ5s_slas-dom-w-laziskach05jpg.jpg
a2AaU9KKZHKBYnCyBfd7hxAyurDaCKU2c5dljAZvxUXrt7uaTDF1nkJp53BH_slas-dom-w-laziskach01jpg.jpg

Dom w Łaziskach projektu biura SLAS architekci stanął na nietypowej działce, charakteryzującej się sporym spadkiem. Sąsiedztwo budynku, jak zwykle w takich wypadkach, stanowiła zabudowa jednorodzinna oraz budynki gospodarcze. Sam dom pierwotnie zaplanowany był dość funkcjonalnie, właściciele chcieli jednak powiększyć strefę dzienną, co wymusiło rozbudowę. Ze względu na różnice poziomów działki dom posiada nietypowe rozwiązanie: jego strefa dzienna została wyniesiona na poziom pierwszej kondygnacji. To „oderwanie” głównej części domu od poziomu gruntu nie tylko zwiększyło poczucie bezpieczeństwa mieszkańców, ale i uatrakcyjniło widom z połączonego z salonem tarasu.

MRxtukC5qrId9niXnEM69owS18otydBRu9EfhX4ADkxz20KoTQRxukNYBIUN_slas-dom-w-laziskach03jpg.jpg
R1RYl5GPEZW0G7QsiVSjZKYXeBy2040wYYGPwdqu3dL86RHL7yPOwPNwzwYc_slas-dom-w-laziskach04jpg.jpg

Dom w Łaziskach od strony południowej został wzbogacony o nową, dwukondygnacyjną część, w której na parterze znalazł się garaż, a na pietrze wspomniana strefa dzienna z tarasem. „Taras jest funkcjonalnym przedłużeniem funkcji kuchni, jadalni i salonu i ze względu na częściowe zadaszenie stanowi dodatkowy „pokój” będący najchętniej wykorzystywaną przestrzenią domu” - opisują to architekci. Na drugim piętrze znalazły się prywatne pokoje domowników, łazienki oraz drugi taras. Poszerzającym strefę zieloną domu rozwiązaniem jest umieszczenie głównego wejścia do budynku w przeszklonym wiatrołapie, pełniącym również funkcję oranżerii.

EaeCfYnsQ4sTaBmq8FciW3OJrmKU0ALe3g2AUcQcbu6uzgl9WeqaAEaDrgLD_slas-dom-w-laziskach06jpg.jpg
T97Ub7q8QQMnCqSdqRQhmIXfrd0Pnnbu3iCywghbk96wujNi3fDkenh0gPa7_slas-dom-w-laziskach07jpg.JPG

Dom w Łaziskach został otwarty przeszkleniami na stronę południową; zbędne okna od północy zlikwidowano. Ponadto – jak podkreślają architekci - „w budynku zastosowano rozwiązania i technologie zwiększające energooszczędność (rekuperacja, kolektory słoneczne, ogrzewanie podłogowe, kominek z płaszczem wodnym itp.) sprawiające, iż dom po zmierzeniu parametrów szczelności i zużycia energii staje się niemal pasywny”.

Przebudowa domu jednorodzinnego

Lokalizacja: Łaziska Górne

Inwestor:prywatny

Autorzy: SLAS architekci , Aleksander Bednarski, Mariusz Komraus

Konstrukcja: Firma Inżynierska STATYK

Powierzchnia użytkowa: 179,68m2

Powierzchnia netto: 295 m2

Kubatura:1268,65 m3

Projekt: 2013

Realizacja: 2013-2014

slas.com.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Architektoniczne, Dom, Hot

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera