Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Snøhetta na biegunie

 

Czas czytania: ~2 min


Snøhetta kilka lat temu zasłynęła, projektując gmach opery, który był pomyślany jednocześnie jako przestrzeń publiczna. Od tamtej pory norweskie biuro wieloma swoimi projektami udowodniło, że najchętniej tworzy pomysły z pogranicza dyscyplin, niebanalne, dalekie od tradycyjnie rozumianej architektury „użytkowej”.

 

LTwv4bjcClScuR3alCba6UGv9Nwz2Pib4w2mt2M4rfM7sOSDR4YnXVUtfPhX_snohetta03jpg.jpg

Jednym z najnowszych przedsięwzięć pracowni Snøhetta jest projekt hotelu, który miałby stanąć na terenie gminy Meløy na północy Norwegii. Okolica, choć położona jest na kole podbiegunowym i odznacza się mało przyjaznym klimatem, jest celem wypraw turystycznych ze względu na piękne widoki oraz drugi co do wielkości norweski lodowiec, Svartisen.

WTxi3asXqgxQMw0jw4GV76Hp3Wl9Vkdq02zDay50W90UxG63nlZzdc30XsYh_snohetta01jpg.jpg

Snøhetta projektuje hotel na zlecenie firmy turystycznej, obiekt ma być schronieniem dla wędrujących po okolicy miłośników ekstremalnych wypraw. Ze względu na unikalny charakter tego terenu budynek został pomyślany jako maksymalnie przyjazny środowisku. Ma sam wytwarzać energię na swoje potrzeby i nie emitować zanieczyszczeń.

3KjJdtuTHlFRGFmpvamLpvw0H2qDk9hi1UnMhhMQCkytMaPYROhNhaFgSWeh_snohetta02jpg.jpg

Snøhetta gmach hotelu założyła na planie koła. Nie jest to forma przypadkowa: źródłem inspiracji była dla architektów tradycyjna architektura tego regionu, drewniane konstrukcje służące do wędzenia ryb czy tymczasowe domy, budowane przez rybaków.

yoQPaJU0DeOvMY3cRdrdDkZZhOAGORBj0h0hzE7r1HVFij61mgHXN62W0OlI_snohetta04jpg.jpg

Hotel projektu Snøhetty będzie wybudowany z drewna, zostanie także zamontowany na palach tak, aby nie dotykał powierzchni fjordu  Holandsfjorden, na którym powstanie. Przestrzeń pod budynkiem, pomiędzy palami będzie mogła być okazyjnie wykorzystywana jako „garaż” dla kajaków i innych łodzi, których będą mogli używać turyści.

q6pfJD6a532FlZbaPsYMuP9r04Myj6kaZwZkoacU5jVruOLg7b4ipGipWZXr_snohetta05jpg.jpg

Źródłem energii dla hotelu ma być wg Snøhetty słońce. Przed posadowieniem hotelu w przestrzeni architekci przeanalizowali ruch słońca, aby hotel posadowić tak, by panele na dachu mogły w maksymalnym stopniu wykorzystywać słoneczne promienie. Fasada budynku została także zaprojektowana tak, aby latem chronić przed nagrzaniem wnętrz (nie będzie tu klimatyzacji), a zimą kumulować ciepło. Pokoje hotelowe mają być ogrzewane za pomocą pompy ciepła, czerpiącej ze źródeł geotermalnych.

 

Foto: snohetta.com


Podepnij swój artykuł

tagi

Projekty Architektoniczne, Hot

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera