Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wnętrze Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku

 

Czas czytania: ~2 min


Idea projektu pracowni Loft Magdaleny Adamus, podąża za projektem architektury budynku II wojny światowej. Jest zbudowana na kontraście ciemne i jasne, surowe i ocieplone okładzinami z dębowego forniru i litego dębu. W całym budynku mamy tylko kilka kolorów i kilka materiałów. Surowy beton, czarna stal, dąb w masywie i fornirze, kolor grafitowy RAL 7043, biały 9003, miedziany. Świadomie paleta jest ograniczona, skromnie podążając za formą i funkcją tego imponującego obiektu.

 

Wewnątrz panuje surowy nastrój betonowych pochylonych ścian, które pozostawiliśmy nagie i pozwoliliśmy również, by wszystkie instalacje były widoczne.

W dół prowadzą monumentalne schody z balustradami z czarnej stali, oświetlone światłem odbitym od pochylonej ściany. Schodzimy stąpając po grubych dębowych stopniach i trzymając się drewnianej poręczy, które z założenia miały dać poczucie ludzkiej skali. Dodatkowo mamy tu do dyspozycji dwa zespoły wind, ale prowadzenie chętnych do zwiedzania schodami było głównym założeniem.

Kasy z czterema stanowiskami do obsługi zostały umieszczone pod schodami. W pobliżu zaprojektowaliśmy również duże siedziska z ogólnodostępnymi gniazdami elektrycznymi.

Przy wyjściu z wystawy stałej zwiedzający trafiają na sklep z wydawnictwami MIIWŚ oraz kawiarnię. W tym miejscu  zdecydowaliśmy się na użycie koloru miedzi w kloszach wiszących opraw oświetleniowych nad gablotami i miejscami do odpoczynku oraz w wertykalnych elementach, gdzie ukryliśmy ustroje akustyczne.

Z tego poziomu jest wejście do audytorium, gdzie zastosowaliśmy okładziny ścian i sufitów w fornirze dębowym, dzięki czemu to pomieszczenie jest bardzo przytulne.

Zarówno scena jest przystosowana do przygotowania rożnego rodzaju przedstawień, jak i system nagłośnienia i oświetlenie daje wiele możliwości wykorzystania tej multimedialnej sali z wygodnym fotelami dla widowni.

Windą można wjechać na wieżę, gdzie znajduje się restauracja.

Generalnie całe piętro poświęcone jest edukacji. Odbywają się tu zajęcia z historii dla grup szkolnych. Znajduje się tu  również  biblioteka z miejscem na 60 000 książek.

We wnętrzach wieży zastąpiliśmy kolor grafitowy kolorem białym RAL 9003 i chociaż surowy beton pojawia się jeszcze gdzieniegdzie, znacząco więcej jest tu drewna, a przede wszystkim dziennego światła, które przyświeca nadziei na przyszłość wolną od wojen.


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Ściany

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

Archiwum Państwowe w Białymstoku otwarte
Archiwum Państwowe w Białymstoku otwarte

Archiwum Państwowe w Białymstoku otworzy swoje podwoje już 20 czerwca 2018 roku. Nowoczesna placówka ...

Przedszkole w Lądku-Zdroju
Przedszkole w Lądku-Zdroju

Przedszkole w Lądku-Zdroju powstało dla 180 dzieci. Miało pomieścić – poza salami dla kilkulatków – ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera