Przedszkole w Żorach otrzymało przyjazną dla oka bryłę - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Przedszkole w Żorach z biura toprojekt

 

Czas czytania: ~2 min


Przedszkole w Żorach, w dzielnicy Kleszczówka, powstało w 2017 roku według projektu biura toprojekt. Architekci z tej pracowni byli bardzo świadomi zadania, które przed nimi stanęło. Pisali: „Edukacja przedszkolna jest jednym z najważniejszych etapów w rozwoju człowieka, dlatego powinniśmy pieczołowicie dbać o jakość przestrzeni, w której się ten proces odbywa. Dzieci nie można lekceważyć i serwować im jedynie pokolorowanych wnętrz. Dziecko to poważny, wrażliwy odbiorca stawiający przed projektantem najwyższe wymagania”.

 

FRZ5jslnyFZFIYvGRURBJvP47IU6OhMgNswpHVHIpfyeu7S3KVOHRH8y597Y_przedszkole-zory04jpg.jpg
DlKuNIhXLMyopLfijppRoQCQMiTRyUXtsSNvuM62mEzZvFLO8zk92p3yH0KD_przedszkole-zory01jpg.jpg

Przedszkole w Żorach swoją formę zawdzięcza warunkom przestrzennym działki, ale przede wszystkim świadomości architektów, którzy zwracali uwagę na to, dla kogo projektują. Kiedyś o formę i wystrój przedszkoli tak bardzo się nie dbało, na szczęście w ostatnich latach najmłodsi odbiorcy także otrzymali obiekty odpowiadające ich potrzebom. Wśród nowych – i dobrych – budynków przedszkolnych, obok tego w Żorach, można wymienić także przedszkole modułowe w Krakowie czy przedszkola w Paniówkach, w warszawskim Wilanowie, w Ostrowi Mazowieckiej.

cERkFTyf9aYJA5dbVEcX2YC68n8mO6mvNfiB1WrD9mObIDoifdIuEaekYbJJ_przedszkole-zory02jpg.jpg
9g07pLaHAo4ycnwU2W3RYUQ67Tb0q3DsRxliGESoNnWOLYBFjUL78zdx8BoE_przedszkole-zory03jpg.jpg

Przedszkole w Żorach powstało na działce o nieregularnym, zbliżonym do trójkąta kształcie, tuż obok istniejącego już budynku szkoły. Architekci z toprojekt przyznają, że swoją koncepcję opracowali nieco wbrew najbardziej logicznemu rozwiązaniu. Zamiast budować dwukondygnacyjny budynek z placem zabaw postawili parterowy, rozległy obiekt z terenem rekreacyjnym… na dachu. Dzięki temu przedszkole jest mniej przytłaczające, bliższe skali najmłodszego człowieka i zachowuje wszystkie potrzebne funkcje.

200K9A55GoaPOjMhqpBDqygqX44jR7J17IVDst1v62XPFBdcDalyNjmCgEDJ_przedszkole-zory08jpg.jpg
n9JLS6SYCf0b3R4V1FNG5VUOCwkYucFSHDiU4Do047ELDT92zHMPTUPRyFtm_przedszkole-zory09jpg.jpg

Przedszkole w Żorach otrzymało przyjazną dla oka bryłę o zaokrąglonych narożach; wszystkie elewacje obłożono deskami, który to materiał również wydał się szczególnie stosowny dla dzieci. Aby zapewnić wnętrzom dostęp światła, w środek budynku wstawiono otwarte od góry przeszklone atrium. Dodatkową jego zaletą jest, że do jego wnętrza wpada deszcz czy śnieg, który dzieci mogą obserwować z sal zajęciowych. Z atrium prowadzi też ażurowa klatka schodowa prosto na dach, który jest porośniętym zielenią placem zabaw. Deski na tarasie i na elewacjach będą się starzeć, rośliny posadzone wokół – rosnąć. Architekci piszą: „Funkcjonowanie i starzenie się budynku w perspektywie lat jest dla nas równie - a może nawet bardziej - istotne od jego wyglądu w momencie oddania do użytkowania”.

UNwtTDfkMFCK0hPnbTnS6WUxc1POjsSYPkvy0zTyD7J5ejtEwOSYhBALQgqX_przedszkole-zory10jpg.jpg
GliBSHL6ujtCsxVLm1X1fi6nyPmIBRgaeB5xz8OW5EVdS8q97Jer2IYXyFKl_przedszkole-zory11jpg.jpg

Patrząc na efekt pracy architektów z toprojekt wydaje się, że ich decyzja, aby budynek przedszkola w Żorach zaprojektować jako samodzielny, nie nawiązujący do chaotycznego otoczenia obiekt, była słuszna. Jak się można dowiedzieć z autorskiego projektu: „W bezpośrednim otoczeniu dominuje chaotyczna jednorodzinna zabudowa. Nieco dalej spotkać można niewielkie skupiska czteropiętrowych bloków i tereny przemysłowe nadające charakter całej dzielnicy. W tym otoczeniu przedszkole jest jednym z niewielu obiektów, które próbują nadać przestrzeni nową jakość”.

Przedszkole nr 4 im. Marii Konopnickiej

Lokalizacja: Żory, ul. Słoneczna 2

Inwestor: Gmina Żory

Projektanci: toprojekt, architekci Marek Wawrzyniak, Karol Wawrzyniak, Alina Kudla, Katarzyna Mazurek

Generalny wykonawca: Dombud S.A.

Powierzchnia terenu: 5608 m2

Powierzchnia zabudowy: 1060 m2

Powierzchnia użytkowa: 912 m2

Projekt: 2015-2016

Realizacja: 2017

toprojekt.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Architektoniczne, Hot

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera