Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Biurowiec w Katowicach – efekt w prostocie

 

Czas czytania: ~1 min


Biurowiec w Katowicach powstał jako uzupełnienie urbanistyki istniejącego kompleksu biurowego. Inwestycja miała niewielki budżet, w związku z czym, jak mówią architekci, można było zrealizować „ absolutne minimum programowo-funkcjonalne”. Jednak te ograniczenia projektanci przekuli na zalety.

 

jLoreC2ZuGyThBhYGXHO1bafJyB7gTIuVZKYF1k7Ry2wh1M6i6fgDCvdYeu1_002jpg.jpg
Y1lDkbDkuYZmGOWfBu0y6oIFIrX0n8pjGpqENctsrNj59O5Rb2KleuSOJ0Dz_001jpg.jpg

Biurowiec w Katowicach z pracowni SLAS architekci ma tylko trzy kondygnacje i techniczno-magazynowe podpiwniczenie. Kameralny budynek nie przypomina obiektów biurowych, z którymi najczęściej się stykamy, np. w wieżowcach czy rozległych kompleksach biurowych. Na szczęście takich obiektów mniejszej skali powstało ostatnio kilka i – co ważne – wszystkie odznaczają się doskonałą architekturą. Wyliczyć można biurowce w Poznaniu, Gliwicach czy w Warszawie.

M3zzjZgbfd5um9Vq2lPHzZ8KvNIWKhW0wU9wDifbGy0ET1V2gdC8Eq4j6iMI_003jpg.jpg
0A2fiK5bxjBzJ02vlsoXRHkGstPuCxYuMe4kx5GNRhWx3v9USls2WZHYyqLu_004jpg.jpg

Biurowiec w Katowicach powstał w oparciu o żelbetową konstrukcję, która została zarazem potraktowana jako główny element wnętrz. Proste i skromne wykończenie za pomocą sklejki czy szarych płytek ceramicznych doskonale uzupełniło chłodne powierzchnie z betonu, tworząc minimalistyczną, neutralną, ale nie pozbawioną wyrazu przestrzeń do pracy.

Bm7jY9JnUpiVqjyZ8L5dVsZWjJLsQ0BoqJRZ9GAxN0mTiMnuF0ErU1bTK9IG_005jpg.jpg
xt5421Oxr5eEHt5JO29VSVlaAwRzAhSNFI4UkTeeZ2LkNCSbBOeL6sSYWiAG_006jpg.jpg

Elewacje biurowca w Katowicach wykonano z cegły. Wybór materiału był podyktowany chęcią dopasowania nowego obiektu do ceglanego sąsiedztwa. Jednocześnie jednak szare, gładkie powierzchnie biurowca doskonale zharmonizowano z minimalistycznymi wnętrzami. Najważniejszym środkiem wyrazu jasnej, geometrycznej bryły stały się duże, poziome okna. Architekci pokusi się też o wizualne i praktyczne odcięcie budynku od ciągu pieszo-jezdnego. Otoczyli biurowiec perforowaną betonową płytą, która odprowadza wodę deszczową, stanowi bazę do nasadzeń zieleni, ale również swoiste tło, na którym harmonijna, prosta bryła biurowca jest po prostu lepiej wyeksponowana.

Budynek biurowy
Lokalizacja: Katowice

Inwestor: prywatny
Autorzy: SLAS architekci , Aleksander Bednarski, Mariusz Komraus

Wnętrza: SLAS architekci
Architektura Krajobrazu: SLAS architekci
Konstrukcja: KBI Biuro Inżynierskie Krzysztof Ptak
Generalny wykonawca: SKANSKA
Powierzchnia użytkowa: 849,48m2
Powierzchnia całkowita: 995,63 m2
Kubatura:3506 m3
Projekt: 2011-2012
Realizacja: 2016-2017
slas.com.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Architektoniczne

Energooszczędna kostka
Energooszczędna kostka

Energooszczędna kostka powstała na działce wśród jednorodzinnej zabudowy, wśród której dominują pros ...

Wystawa Polska Architektura XXL 2017 na Politechnice Łódzkiej
Wystawa Polska Architektura XXL 2017 na Politechnice Łódzkiej

20 kwietnia 2018 r. na Politechnice Łódzkiej startuje wystawa najpiękniejszych realizacji architekto ...

Polacy zwycięzcami eVolo 2018 Skyscraper Competition
Polacy zwycięzcami eVolo 2018 Skyscraper Competition

eVolo Skyscraper Competition – to organizowany od 2006 roku konkurs na koncepcje wieżowców przyszłoś ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera