Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Stacja Tenri do transportu i wypoczynku

 

Czas czytania: ~1 min


Stacja Tenri – to jeden z elementów centrum przesiadkowego o regionalnym znaczeniu. Tenri w prefekturze Nara na południowym wschodzie Japonii wzbogaciło się w rozbudowany węzeł przesiadkowy z dużymi parkingami rowerowymi i samochodowymi, przystankami kolejowymi i autobusowymi.

 

RDAPoBmdsTuIR7tES4TbQZrV5rJrYAy7Y0DX5Qc7vPvvOvPC5jbEDejfT2Uf_tenri-station-plaza-cofufun09jpg.jpg
3oBLs1dnqJJfNddrGD5zIgM6r7pLefxguPdS5VbeQtBpHMskGtIBmKBE0KPU_tenri-station-plaza-cofufun08jpg.jpg

Choć stacja Tenri ma służyć przede wszystkim transportowi, architekci z pracowni Nendo opracowali wizję budynku dla pasażerów. „To najprawdopodobniej najlepsze miejsce na świecie do spóźnienia się na pociąg” - napisał o tym projekcie magazyn „Wallpaper”. Rzeczywiście, pasażerowie otrzymali tu wyjątkową przestrzeń dla siebie.

3Ekbxp0h1OTnnuUbKtBUJQnyQdJhBTmVacyBUQwyx1GZrnehMhZL3bTyISPx_tenri-station-plaza-cofufun10jpg.jpg
AP2Q5kDEzdBQ5Nb4WaCRTm3au3Yvc9VZNGPLEAO4ZLJ8jduBltRUlQPKnCyE_tenri-station-plaza-cofufun11jpg.jpg

Stacja Tenri została bowiem rozbudowana o CoFuFun, duży pawilon, który już samą swoją formą zwraca uwagę, a oferuje masę atrakcji. Poza tradycyjną poczekalnią jest tu kawiarnia, sklepy, kioski, wypożyczalnia rowerów, a także plac zabaw oraz rozległy teren wypoczynkowy, położony zarówno na poziomie ziemi, jak i na dachu budowli.

5S3KLy0mX3OoZs4Z7gioVWfma1J0x3MOSQnQ58IvTGswXcpt1oiYy2ZRUlWM_tenri-station-plaza-cofufun07jpg.jpg
D19YdbsGnDg8hRwWBt1RzGPADRKtV4w6pz4JRnMRCjiXsp3UzppdvtgGDbpB_tenri-station-plaza-cofufun06jpg.jpg

CoFuFun na stacji Tenri – to zespół obiektów o nietypowych kształtach (założone na planie koła, jedne przypominają rożki, inne zagłębiają się w ziemię na kształt amfiteatru). Budowle mogą przypominać ogromny plac zabaw dla dorosłych, swoja formą odbiegają od tradycyjnych pawilonów z kasami kolejowymi czy nawet kawiarniami. W ten bardzo spójny formalnie kompleks włączono także odpowiednio zaprojektowaną zieleń.

Projekt dla stacji Tenri jest spójny, a jednocześnie oferuje wiele zróżnicowanych przestrzeni. Są tu zielone miejsca do wypoczynku, są otwarte miejsca spotkań, ale i wnętrza, w których można się skryć w wypadku gorszej pogody. A wszystko to ubrane w nietypową, pogodną formę, jakiej mało kto spodziewa się doświadczyć obok węzła przesiadkowego.

 

Foto: Daici Ano, nendo.jp


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Zagraniczne

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera