Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Hotel Bühelwirt - czarne drewno dla turystów

 

Czas czytania: ~1 min


Hotel Bühelwirt jest dziełem pracowni Pedevilla Architects. Obiekt powstał w uczęszczanej przez turystów okolicy, we włoskich górach Południowego Tyrolu. Malownicze krajobrazy i łagodne wzniesienia przyciągają w ten region miłośników pieszych wędrówek. Właśnie z myślą o nich zbudowano ten gmach.

 

jCwRE2YIBmsHv5yVjHLLt9fBgmYsVnJok3OzGHPSJxCuUQQerSduHoKKi3H0_pedevilla-architects02jpg.jpg
ydfjKtOX1s46UCpwsEy8utwMHFPrQ8o0QiAEZnxKeIHEofkJ1lLEkKNkUUKO_pedevilla-architects03jpg.jpg

Projektując Hotel Bühelwirt członkowie pracowni Pedevilla Architects poddali analizie krajobraz, w którym miał stanąć. Nie chodziło jednak tylko o uszanowanie naturalnego pejzażu – to było oczywiste, ze nowy dom dopasuje się do krajobrazu, że nie będzie do zakłócał. Architekci chcieli jednak stworzyć także budynek o stosownym „klimacie”.

05v2GGfUsnK7xbTsVKCL9gXPkmuLoG1Dj0F8VYAmoujlawXJZ6QHhsJNXD7P_pedevilla-architects04jpg.jpg
NlNrYyw5uY64QRx0YVafgzVWKq64c3Hm4odtejun9riCacGAHg09YUYccxsb_pedevilla-architects05jpg.jpg

Hotel Bühelwirt, który mieści 20 pokoi dla turystów, otrzymał elewacje z desek. Drewno wydało się projektantom najbardziej stosownym budulcem dla gmachu, posadowionego na zboczu góry, wśród drzew. Jednak otaczające lasy – ich dość mroczny, posępny wygląd – zainspirował architektów, aby owe deski elewacyjne pomalować na czarno.

pGzBdWdmbV9weQ3f6M0OFGFH5XVJNagiSvUx8pby8QAtZ7rPT2aLunQwQ9bc_pedevilla-architects07jpg.jpg
I8uAcXFtASHvDL7BS8YnxXWIilCIGVySNbGmEfed3HfztMyWtngBGayxnlS5_pedevilla-architects01jpg.jpg

I tak Hotel Bühelwirt zyskał czarne ściany. Jeśli dołożyć do tego nieregularny, łamany, kanciasty kształt – uzyskano gmach o wyrazistym, dynamicznym wyglądzie. Zygzakowaty układ nieregularnej bryły architekci uzasadniają chęcią zapewnienia każdemu z gości pięknego widoku z okna. Za sprawą kształtu i koloru bryły Hotel Bühelwirt zyskał wygląd nieco mroczny, z pewnością zaś niepowtarzalny.

 

Foto: Gustav Willeit, pedevilla.info


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Zagraniczne

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera