Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Shigeru Ban pod górą Fuji

 

Czas czytania: ~1 min


Shigeru Ban jest odpowiedzialny za projekt gmachu, który stanął w prefekturze Shizuoka w Japonii. To Centrum Dziedzictwa Góry Fuji, gmach, zbudowany w związku z wpisaniem najsłynniejszego japońskiego wzniesienia, świętej góry Fuji na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO (co miało miejsce w 2013 roku).

 

LUlnXqx3T2V6dc0evKallqWNTmy3pZUwzU932LCnui1ujiwVwbO5A9VBt9UQ_mt-fuji-world-heritage-center05jpg.jpg
msAEUahrckFIFllFRkWtwEAQ1Es7sYzhev7LOjzYbfILKHeN9lCQ0xh4tKwR_mt-fuji-world-heritage-center07jpg.jpg

Shigeru Ban ze swoim projektem zwyciężył w konkursie, rozpisanym na projekt tego gmachu. Pokonał aż 238 innych pracowni. Jurorom spodobał się budynek, parafrazujący kształt góry – uśpionego wulkanu, a także pomysł na to, jak w architekturze zawrzeć symboliczne znaczenie góry, wielką rolę, jaką pełni ona w duchowości, w kulturze Japończyków.

CMbqC335pbrdYUe7X6GR83z3po1mbb3K4fwDEfbPCcV5uC3sxJnqWFMlQl4K_mt-fuji-world-heritage-center06jpg.jpg
LqShx6D0WLEW6qxShB0Cfd74aDj28DAqcCRwLWXP2EHmFgp4eiuRQu7th5lb_mt-fuji-world-heritage-center04jpg.jpg

Shigeru Ban nadał Centrum Dziedzictwa Góry Fuji formę szklanego pawilonu, połączonego z obłożonym drewnianą mozaiką skrzydłem w kształcie odwróconej góry. Przeszklenia otwierają zwiedzającym widok na górę Fuji (oddaloną z tego miejsca o ok. 20 mil). Jeszcze ważniejszym miejscem jest taras widokowy, z którego można podziwiać cała panoramę okolicy, zdominowanej przez majestatyczną sylwetkę Fuji.

14JvAJ4g3nSlkxbxLFhW8sIYGA6rUw1wk23HRfpLSZtTr967eYlxoHGlAvw9_mt-fuji-world-heritage-center03jpg.jpg
cfDmI5yaxWfgc6PNsf1GsatCFUHK0PWD9XQlPZ2oG5TmqyW3nDjGMiEVlR3Q_mt-fuji-world-heritage-center02jpg.jpg
G8QZsJeWmQKenUarwHuvurcYdrXufSUIgvjrfrCNjiHkv9vwxcnSFDYygcPr_mt-fuji-world-heritage-center01jpg.jpg

W Centrum Dziedzictwa projektu Shigeru Bana znalazły się sale ekspozycyjne i sala kinowa. Jednak sercem gmachu jest wspomniane tu już, obłożone drewnianym ornamentem skrzydło, mające kształt odwróconej piramidy. Mieści ono klatkę schodową, którą dostać się można na położony na wysokości 193 metrów taras. Shigeru Ban nadał pewną rangę samemu procesowi wspinaczki na szczyt budynku – ma on symbolizować wejście na górę i lepsze zrozumienie symbolicznego jej znaczenia.

 

Foto: shigerubanarchitects.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Zagraniczne

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

Archiwum Państwowe w Białymstoku otwarte
Archiwum Państwowe w Białymstoku otwarte

Archiwum Państwowe w Białymstoku otworzy swoje podwoje już 20 czerwca 2018 roku. Nowoczesna placówka ...

Przedszkole w Lądku-Zdroju
Przedszkole w Lądku-Zdroju

Przedszkole w Lądku-Zdroju powstało dla 180 dzieci. Miało pomieścić – poza salami dla kilkulatków – ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera