Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Hytte Årsund, dom w krajobrazie

 

Czas czytania: ~1 min


Hytte Årsund zbudowano w 2015 roku w miejscowości Tingvoll w Norwegii. To dzieło pracowni Rever & Drage Architects. Zadaniem architektów było opracowanie bryły domu z uwzględnieniem stojącej już w tym miejscu przybudówki. Niewielki obiekt musieli wkomponować w nową budowlę.

 

PpSSSNCoLt7E7vrnAWSmfpJMqSeqhMwC2LsTKvBmjEWfSgRdnGxdoV7aDZuu_hytte-arsund01-jpg.jpg
LVg2KnsOQBbX8jk1NFyFv3GNiHJumQvTym2aimL88NmopeUF88kWyFSrI66F_hytte-arsund04-jpg.jpg

Hytte Årsund jest więc niejako kompilacją istniejącego, małego pawilonu, z nową częścią mieszkalną. „To paradoks, że najpierw na działce stanęła przybudówka, do której dopiero później my dołączyliśmy właściwy budynek mieszkalny” - mówią projektanci z Rever & Drage Architects.

DlZplFManHhXIYPbTOKGFK0sr2Gz620eCucJLEgaKXs0WrQnKVwYQMUF8JWJ_hytte-arsund08-jpg.jpg
p8ERDKT3MHsuN3VzZPQ8I1T5Nmn0lhPvlnIFb7CPHDGXjCsApobHP5iIW6iW_hytte-arsund05-jpg.jpg

Przybudówka, którą zastali architekci Hytte Årsund, była z drewna, miała też dwuspadowy dach. Budulce nowej części został ten sam, jednak nie zrażając się tradycyjnym kształtem przybudówki, architekci części mieszkalnej nadali bardziej – jak sami to nazwali - „modernistyczny” wygląd.

2EylxN4ADpL2ry5wWjZPRvVbU7PoeHu9gtWmeYLmk0SbeTTbID10YWCAWj2c_hytte-arsund06-jpg.jpg
kNOPFZtCeeKhcuZbw81qyBshqdG9fl4ak4yPYpXMBwdY174IbF2tXxHJ4m8c_hytte-arsund02-jpg.jpg

Hytte Årsund powstała więc z połączenia niedużego domku o klasycznym kształcie z większą i bardziej „nowoczesną” bryłą. Wyjątkowo malowniczo położony dom wzniesiono z drewna, aby pasował do leśnego otoczenia, zaś jego bryłę rozczłonkowano, by dom wkomponować w zbocze wzgórza i uodpornić na silne porywy wiatru, występujące w tym regionie.

5Fcw5IQhJie5K57aJ8iQq7hLzapWI5LNsSCtjbrwvCy6wXjeYXIOmFfpTmVw_hytte-arsund03-jpg.jpg
VdSMubnqcBlAeWqcjipBlowQbnGwCIFbKXzj7F6nejevsqSGyYO54LJ6USza_hytte-arsund07-jpg.jpg

Najbardziej oryginalnym rozwiązaniem, zastosowanym w Hytte Årsund jest nowa, kubiczna przybudówka, dostawiona do domu od strony zbocza. Wsparta na stalowych nogach niejako „wisi” nad urwiskiem, oferując ze swoich okien wspaniały widok.


Foto: reverdrage.no


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Zagraniczne

Dom dopasowany od 3XB Architekci
Dom dopasowany od 3XB Architekci

Prywatny inwestor, zwracając się do pracowni 3XB Architekci Filipa Banacha z prośbą o projekt archit ...

Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek
Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek

Wieża kontroli ruchu lotniczego, zbudowana w ubiegłym roku na lotnisku Katowice-Pyrzowice, jest jedn ...

Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019
Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019

Jacek Lenart został kolejnym laureatem Honorowej Nagrody SARP. Przyznawana od 1966 roku decyzją złoż ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera