Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Hotel Tivoli – na fioletowo

 

Czas czytania: ~1 min


Hotel Tivoli w Aachen jest dziełem pracowni CROSS Architecture. Projektanci chcieli wyróżnić gmach z okolicznej zabudowy, uczynić go swoistą „bramą”, łączącą teren peryferyjny z centrum miasta, wizytówką dzielnicy, w której w ostatnich latach powstało dużo nowych budynków.

 

etwH3YMvgyGXqABgNYTqruj4IQegSvG2GKyyVxBJV38E63jjTLNI6zmTGfLc_hotel-tivoli-aachen01jpg.jpg
HuHuTzJgDXiFSgfjoKY3NYbSlJgrBOmlhPmdvj1bbXTBUijexRcaPHl4jI32_hotel-tivoli-aachen02jpg.jpg

Hotel Tivoli w Aachen stanął na terenie rozbudowującej się nowej dzielnicy, wśród biurowców i budynków mieszkalnych. Choć w pobliżu przebiega autostrada, jest stąd jednocześnie dość niedaleko do centrum miasta. Ten styk dwóch różnych stref architekci uznali za inspirujący.

4QNuuDTEm12CEqlQbwjIpsXHAqr5a0HimMpegH7SKLghf8mYVsAdCFJANNmG_hotel-tivoli-aachen03jpg.jpg
AkI0VODuuYOubowovB6mAtH6rd5kWgOWXTb7gwryU4ZrJVBhf24rOntvwxyu_hotel-tivoli-aachen04jpg.jpg

Hotel Tivoli w Aachen miał się stać bramą do miasta, gmachem, wyznaczającym granicę między peryferiami, a gęstą, miejską zabudową. To właśnie dlatego zdecydowali się nadać budowli nietypowy wygląd. Hotel Tivoli w Aachen otrzymał nieregularny kształt oraz charakterystyczne elewacje z „żyletek” w kilku podcieniach filetu.

1YTFEbxTBw8NlaOcC4er5Lq57pz6UXo1Ej7PhDdY80XIM94jGKdTrNDr01Wp_hotel-tivoli-aachen05jpg.jpg

Hotel Tivoli, który mieści 164 pokoje hotelowe, widać z daleka. Na tle stonowanych brył szarych gmachów biurowych i mieszkalnych fioletowa elewacja z trójwymiarowych pionowych listew z aluminium stanowi element przyciągający wzrok. Nieregularne kształty żyletek oraz ich niejednorodny kolor powodują, że fasada hotelu zdaje się drgać i z różnych punktów widzenia wygląda nieco inaczej. Czy taka dynamiczna elewacja – to dobra reklama hotelu?

 

Foto: Jens Kirchner, cross-architecture.net


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Zagraniczne

Dom dopasowany od 3XB Architekci
Dom dopasowany od 3XB Architekci

Prywatny inwestor, zwracając się do pracowni 3XB Architekci Filipa Banacha z prośbą o projekt archit ...

Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek
Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek

Wieża kontroli ruchu lotniczego, zbudowana w ubiegłym roku na lotnisku Katowice-Pyrzowice, jest jedn ...

Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019
Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019

Jacek Lenart został kolejnym laureatem Honorowej Nagrody SARP. Przyznawana od 1966 roku decyzją złoż ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera