Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Więzienie Storstrøm – architektura resocjalizacji

 

Czas czytania: ~1 min


Więzienie Storstrøm – to projekt jednej z bardziej znanych duńskich pracowni, C.F. Møller, która wygrała konkurs architektoniczny na projekt budowli. Gmach stanął w miejscowości Gundslev, powstał na publiczne zamówienie w 2017 roku. Gmach liczy 32 000 m2 powierzchni i może pomieścić 250 więźniów.

 

ikO0q2XPctgdny5zlWEoK6WruRfyi2FxycQ7GEtn6wYxX1vFi1jp6ArlO0tN_storstrom-prison13jpg.jpg
oCVahpssoeB48DW8AoIHkkvxGCAIItRgRukln8iPbMxOMIX0biI4myijnYry_storstrom-prison02jpg.jpg

Więzienie Storstrøm powstało według przyjętych w krajach skandynawskich standardów tworzenia takich miejsc zamknięcia jako humanitarnych, wygodnych, przyjaznych więźniom przestrzeni. W Polsce wciąż szokować może fakt, że duńskie więzienie poziomem komfortu nie odbiega znacząco od przeciętnego budynku mieszkalnego czy hotelu.

JTtVFcS5hKOTVCNFj3dKKsfKWkjt96WJ0RyoDuVERlre6lwG6mV7P17Vr9rM_storstrom-prison06jpg.jpg
jSg737AYg8TJQbw6AiJp9RS8x9Jge0b3vAejy2ehtOYuB57bsfOokAjrThYJ_storstrom-prison07jpg.jpg

Więzienie Storstrøm projektu C.F. Møller ma przypominać „wioskę” - architekci bardzo chcieli wytworzyć wrażenie miejsca do życia dla małej społeczności, a nie zinstytucjonalizowanego miejsca izolacji. Stąd kameralna skala zabudowań, a przede wszystkim rozbicie ich na wiele mniejszych brył, połączonych terenami zielonymi.

Otoczony murem teren więzienia Storstrøm, gdyby nie strażnicy i stalowe bramy, można by uznać za ośrodek wczasowy. Gwiaździście rozstawione niewielkie pawilony mieszkalne mają duże przeszklenia i zielone dziedzińce, budynki wspólne są przyjazne i estetycznie wykończone. Proste bryły i surowa kolorystyka dopełnia wrażenia ładu i porządku na tym terenie.

 

Foto:  Torben Eskerod, cfmoller.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Zagraniczne

Dom dopasowany od 3XB Architekci
Dom dopasowany od 3XB Architekci

Prywatny inwestor, zwracając się do pracowni 3XB Architekci Filipa Banacha z prośbą o projekt archit ...

Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek
Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek

Wieża kontroli ruchu lotniczego, zbudowana w ubiegłym roku na lotnisku Katowice-Pyrzowice, jest jedn ...

Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019
Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019

Jacek Lenart został kolejnym laureatem Honorowej Nagrody SARP. Przyznawana od 1966 roku decyzją złoż ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera