Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Przedszkole w Górze Kalwarii – architektura z klocków

 

Czas czytania: ~2 min


Przedszkole w Górze Kalwarii jest obiektem nowoczesnym i w pełni przystosowanym do potrzeb osób niepełnosprawnych. Został wzniesiony z użyciem technologii modułowej - za jej pomocą stworzono obiekt niebanalny, oryginalny i przede wszystkim opracowany z myślą o najmłodszych użytkownikach.

 

ZnuKmMOAko2CPk4rDg3vVkKAEqyxuiCpM4JRNkyj21vqV5SVBfY2SorxHQaG_gora-kalwaria-przedszkole-3-tif-hq-d-5d3-9485jpg.jpg
pseWkXjOFep08gkSQVLLyQdm8GQw90ZpakWa4y6GdyG9HEIxEDc09ipXSVqe_gora-kalwaria-przedszkole-3-tif-hq-d-5d3-9466jpg.jpg

Przedszkole w Górze Kalwarii, zaprojektowane przez biuro RYSY Architekci na zamówienie władz gminy, jest kolejnym obiektem modułowym, zaprojektowanym dla dzieci. Jakiś czas temu podobny obiekt powstał w pracowni Macieja Franty. Nowoczesnych przedszkoli buduje się zresztą ostatnio sporo – warto zwrócić uwagę na obiekt w Żorach czy w Warszawie.

GuAwczln6SbATgueYDwCazPEz7udwftzlUMDeVgAMm4DX33PNzkdP3kIegpS_gora-kalwaria-przedszkole-3-tif-hq-dji-0098jpg.jpg
ZPCVA7ZIFxKgM0m7gk7jpvdNyjDiaAVzmulQQckrTZw09dOYwtD4MQlYPrB6_gora-kalwaria-przedszkole-3-tif-hq-d-5d3-9496jpg.jpg

Przedszkole zaprojektowane przez biuro RYSY Architekci składa się z modułów, ułożonych wzdłuż zakrzywionej osi. Budynek wkomponowano w otoczenie, tworząc wokół przedszkola przestrzeń przyjazną najmłodszym. Każda z części budynku, zajmowana przez kolejny oddział przedszkolny lub żłobkowy, ma do dyspozycji własny drewniany taras oraz wyjście na zewnątrz, każda posiada duże przeszklenia, dostarczające wnętrzu światło słoneczne.

tck8gmNzQe0le58q34nwMZUmPA4nyAPWd1fvFLZwM0sMXe6ECyWUS0n22AWt_gora-kalwaria-przedszkole-3-tif-hq-d-5d3-9480jpg.jpg
uJlZcg5S220Sk6UWRnrW684v5Y4FpfIcyW4Nnu8ZOBPu6WNtepXm6NczCupv_gora-kalwaria-przedszkole-3-tif-hq-w-5d3-9294jpg.jpg

Przedszkole w Górze Kalwarii zostało zlokalizowane na osi wschód – zachód. W północnej części budynku umieszczono jeden oddział żłobkowy oraz pomieszczenia gospodarcze i administracyjne; pozostałe sale dla dzieci znalazły się od najlepiej nasłonecznionej strony południowej.  Wzdłuż zakrzywionej osi budynku przebiega korytarz, łączący wszystkie pomieszczenia.

XEHLwgV3Yq40pASquJ5vbqhOC6BtxRzxfwOPUm5Sb4Xvp4KnUvlkL60VlSyV_gora-kalwaria-przedszkole-3-tif-hq-w-5d3-9401jpg.jpg

Przedszkole w Górze Kalwarii, dzięki bryle zaprojektowanej stosownie do potrzeb przyszłych użytkowników, sprawia wrażenie obiektu kameralnego, utrzymanego w skali dziecka. Jak wyliczają architekci, budynek mieści „część przedszkolną przeznaczoną dla 6 oddziałów przedszkolnych dla 25 dzieci każdy oraz oddzieloną od nich część żłobkową dla 20 dzieci. W części przedszkolnej istnieje możliwość, w razie potrzeby, uruchomienia jeszcze jednego oddziału”. Otwarcie budynku na otoczenie, liczne przeszklenia i prześwity, niewielka skala, a także lekko spadzisty dach oraz drewniane elementy uzupełniające elewacje nadają budowli lokalnego, swojskiego charakteru.

8tzRqk1R0h35qVn9e767fHLdCBxrLDQMAMdfqohuCv9j0SXVgEB508AUFTPw_planjpg.jpg

Przedszkole integracyjne w Górze Kalwarii

Inwestor: Urząd Gminy Góra Kalwaria

Projektanci (architektura i zagospodarowanie terenu): Rysy Architekci - Rafał Sieraczyński, Sebastian Bocian, Ligia Krajewska, Bartłomiej Gasparski, Urszula Michalska
Wizualizacje: Mirosław Przybysz, Konrad Kędzierski

Generalny wykonawca: REM-BUD-I

Realizacja 2015-2016

Zdjęcia. Piotr Krajewski, pkrajewski.pl

rysyarchitekci.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Architektoniczne, Architektura, Hot

Webinarium: VELUX Archi-Vizje: Światło w architekturze 21.06.2018
Webinarium: VELUX Archi-Vizje: Światło w architekturze 21.06.2018

Zapraszamy 21 czerwca 2018 na bezpłatne szkolenie dla architektów, którego tematem będzie: „VELUX Ar ...

Mundial 2018 – gdzie grają piłkarze
Mundial 2018 – gdzie grają piłkarze

Mundial 2018 wzbudza sporo kontrowersji, krytykowana jest lokalizacja mistrzostw (choćby to, że Rosj ...

SLAS zwyciężają w konkursie w Rybniku
SLAS zwyciężają w konkursie w Rybniku

Pracownia SLAS Architekci zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie, którego celem było znalezienie najle ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera