The Glade od pracowni DLM Architects - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


The Glade – dom z natury

 

Czas czytania: ~1 min


The Glade – dom na polanie – to jedna z nowych realizacji pracowni DLM Architects. Dom powstał na wyspie Guernsey, należącej do Wielkiej Brytanii, położonej na kanale La Mance, niedaleko wybrzeży Normandii.

 

yPrEHiygp2MxDzsDhFUwjPMXp009cTmdQgsGpepVvyUvRVW9pIUWS72U6E88_the-glade02jpg.jpg

The Glade stanął na gęsto zadrzewionej działce, w miejscu starego domu, który został zburzony. Nowy obiekt miał być nie tylko wygodny, ale i energooszczędny, a także przyjazny środowisku. W dzisiejszych czasach takie pragnienia są raczej oczywistością – zawsze więc ciekawym jest, jak architekci odpowiedzą na podobne oczekiwania klientów. Bo w takich wypadkach naprawdę dużo zależy od ich wyobraźni i kreatywności.

13ng0hxowxTQvocHmDWScMNzkNCOf7Zv1XLBxR9CW3v9FrViHfq9EEJWl1Qk_the-glade01jpg.jpg

W przypadku domu, który nazwano The Glade, architekci postawili na prostotę. Dom założyli na planie litery „L”, pomiędzy dwoma skrzydłami utworzyli wyłożony deskami i osłonięty z dwóch stron taras. Oczywiście dom ustawiony jest stosownie względem stron świata, ma duże przeszklenia tak, gdzie jest najbardziej nasłoneczniony, małe – gdzie mógłby tracić ciepło.

85aXlby3Di6x4oc9htDMvyXadjISYDC5Pe8nSrbT2gptnRCjnICIIlSsrYme_the-glade04jpg.jpg

Tym, co jest chyba najciekawsze w przypadku domu The Glade – to zastosowanie materiałów budowlanych. Parter skrzydła, mieszczącego strefę dzienną, obłożono granitowymi kamieniami, piętro zaś jasnymi, cedrowymi deskami. Ten kontrast koloru, faktury, temperatury materiału tworzy ciekawe wrażenia, szczególnie w połączeniu z prostymi, ujętymi w czarne ramy przeszkleniami.

51VIx9Vc9sSf7VemYLPG7PLUquKy5biEr6Qlt5mGvskwhBEegUPfyMnFSM0d_the-glade05jpg.jpg
SZS7Oa0z1YbToW6kjKPg70GXHWGXDAI2kNBVhgjW5k91nrJJL4teJ5Woagke_the-glade03jpg.jpg

Nieco innych charakter ma drugie skrzydło The Glade, którego część elewacji porastają rośliny. W tej części domu mieszczą się pokoje domowników, do których dobrze pasuje wrażenie przytulności, ciepła, kontaktu z naturą, jakie tworzą zielone ściany.

 

Foto: Peter Landers Photography, dlm.gg


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Architektoniczne, Dom

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera