Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Falująca biblioteka w Thionville

 

Czas czytania: ~1 min


Mediateka w Thionville jest dziełem pracowni Dominique Coulon & Associates. Architekci nadali oprawę instytucji, która ma zmienić podejście do bibliotek. Ten obiekt ma być przestrzenią otwartą, z której użytkownicy mogą korzystać tak, jak im najwygodniej, swobodnie, nie graniczeni regulaminami, regułami, narzuconym sposobem działania.

 

7uEITTHUPnSsaqzi6mJuKUNLcUNvtxNUz8gal90MLZfrSOpYWzZvJGTwDzan_media-library-thionville01jpg.jpg
oOW3IrETlFQxSXCOPPqcteMTWY53iao12QcvTdAyFfIvcGcxhDy8DDNTas8s_media-library-thionville10jpg.jpg

Mediateka w Thionville otrzymała bryłę, która tę swobodę ma podkreślać. Ma nieregularny plan, miękko falujące ściany, ogromne przeszklenia, które zacierają granice między wnętrzem a zewnętrzem czy pomiędzy poszczególnymi częściami budowli. Nie ma tu tradycyjnych czytelni, są zakątki, w których można czytać nawet na leżąco.

UjaKB9V3UEQgNGNFwlTWVEmi4w4i05ZmvwaPZXbFJiOyjHRXtMDUyothR4dL_media-library-thionville02jpg.jpg
VEvzQTllx6Sf8wq9aowBAP9lZXzdN64Bgf6fLHKjzLt4Kfz74108ljoUBvZK_media-library-thionville03jpg.jpg

Mediateka w Thionville projektu Dominique Coulon & Associates skomponowana została z wielu części – brył, które się przenikają, ale jednocześnie używane mogą być do bardzo różnych celów. Poza czytelniami są  tu sale wystawowe, studio muzyczne, ale też kawiarnia czy restauracja.

TpwOCpaKICsTRB7rHG5VUp37gk1kLR7GepSKUoyzD0XAeB9VNGr8yBbyElEg_media-library-thionville04jpg.jpg
5mg2tv3GH3B4A11Nuk04DCPzxcOXybOsZeWREEzNw1h8SMndMVNDWYudZg01_media-library-thionville06jpg.jpg

Ważną rolę w gmachu Mediateki w Thionville odgrywa też zieleń. Po pierwsze: budynek wkomponowano w lekko pofalowany teren łąkowy. Po drugie zieleń pojawia się na dziedzińcach, a przez wielkie okna „dostaje” się także do wnętrza budynku. Szkło i białe elewacje mediateki idealnie harmonizują z otaczającą ją zielenią.

W zalanych światłem wnętrzach mediateki w Thionville są białe posadzki, białe słupy konstrukcyjne, białe ściany.  Dynamicznie ukształtowane, ale jednocześnie neutralne przestrzenie są idealną scenografią do własnych działań użytkowników, stanowiąc zarazem miejsce przyjazne i wygodne.

 

Foto: coulon-architecte.fr


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Zagraniczne

Dom dopasowany od 3XB Architekci
Dom dopasowany od 3XB Architekci

Prywatny inwestor, zwracając się do pracowni 3XB Architekci Filipa Banacha z prośbą o projekt archit ...

Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek
Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek

Wieża kontroli ruchu lotniczego, zbudowana w ubiegłym roku na lotnisku Katowice-Pyrzowice, jest jedn ...

Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019
Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019

Jacek Lenart został kolejnym laureatem Honorowej Nagrody SARP. Przyznawana od 1966 roku decyzją złoż ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera