Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kengo Kuma w Kopenhadze

 

Czas czytania: ~1 min


Kengo Kuma pokonał takie biura, jak BIG czy 3XN w konkursie na projekt Centrum Kultury Wodnej w Kopenhadze. Obiekt ma stanąć na sztucznej wyspie – Papirøen – i być swoistym hołdem, złożonym obecności wody w mieście.

 

BD0G009ecfni7eMwGgKiAsJbSU99hQEtXfoG1UE6jaEZzJla5E9p1X4M3OTN_waterfront-culture-center01jpg.jpg
L4Y0jnvwtHShb0FeV1IXBBt7gPIJHpINSZH7sQqFpg8F6AqKX79TuEB06IF8_waterfront-culture-center02jpg.jpg

Kengo Kuma w najciekawszy według jury sposób zaprojektował gmach, który ma opowiadać historię systemu wodnego Kopenhagi, w którym będzie prowadzona edukacja ekologiczna (dotycząca wody, rzecz jasna), który jednak przede wszystkim ma być tętniącym życiem miejscem, w którym mieszkańcy miasta czy turyści poprzez rekreację będą mogli docenić walory tego, że Kopenhaga położona jest nad wodą.

Y3a55e78vmBkjUV2cRTeE2spMHkoenBKVbwEtRWydB6DUf7TfJeTzdTdIovA_waterfront-culture-center03jpg.jpg
JZVcUlC6ZO7X6TUx0LgkDDIBtfF7crWgXmEz3AS21MaWFfhVxDzidY9rcVPa_waterfront-culture-center04jpg.jpg

Budowla projektu Kengo Kumy swoją bryłą będzie na wiele sposobów nawiązywała do lokalnych tradycji. Nasuwający skojarzenia z piramidami kształt budynku – to powtórzenie linii dachów zabudowy położonej obok wyspy Christiansholm, miejsca ważnego w rozwoju duńskiej stolicy. Gmach zbudowany zaś zostanie z cegły, co ma być ukłonem nie tylko do historycznej architektury, ale i duńskiego rzemiosła w ogóle.

oGKFOXXUMjsAGNGtAukbSfcTIWpUmpLYGEwNFvnNZxYBpjFpkIvpO7dIe1ss_waterfront-culture-center05jpg.jpg
VqUqlVmfXOMBcsOUAZVIc9WSeN2qONucwu6Z0kdjFo8A9Wn1mZOMySowucUS_waterfront-culture-center06jpg.jpg

Kengo Kuma nowemu budynkowi nadał dość abstrakcyjną formę kilku łączących się ze sobą czy nawet przenikających się, lekko ściętych piramid. Dzięki zastosowaniu cegły jako budulca w bryle mają powstać otwory, sprawiające wrażenie „naturalnych” szczelin czy pęknięć. Przez nie do wnętrza sączyć się będzie światło, malowniczo wydobywając kolory i faktury ceglanych ścian.

FDKtApNX4PqCb8ErkbXxsI9bVR4tyYhUk55KaYBTxVV21c9ruOxYzeXx42At_waterfront-culture-center07jpg.jpg

Gmach projektu Kengo Kumy pomieści kryte i odkryte baseny, ma tu powstać otwarte, żywe miejsce rekreacji, pozwalające cieszyć się zarówno dynamiką miasta, jak ciszą, jaką daje wypoczynek nad wodą. Gmach ma być pozbawiony fasady – z każdej strony ma być tak samo ważny i tak samo dostępny, aby zachęcał do krążenia i oglądania jego oraz otoczenia z różnych perspektyw.

 

Źródło: kkaa.co.jp


Podepnij swój artykuł

tagi

Wyniki Konkursu Architektonicznego

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

Skra – wyniki konkursu architektonicznego
Skra – wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na projekt nowego zagospodarowania terenu sportowego Skra w Warszawie władz ...

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego
Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 oraz Najlepsza Przestrzeń Publiczna 2018 – to dwa konku ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera