Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


SeaSaw – kładka od MVRDV

 

Czas czytania: ~1 min


SeaSaw – to nazwa kładki widokowej projektu biura MVRDV, która ma powstać w holenderskim mieście Den Helder, nad wpisanym na Listę UNESCO Morzem Wattowym. Projekt wyłoniono w drodze konkursu architektonicznego, w którym wizja MVRDV zdobyła pierwszą nagrodę.

 

B4fIdHuFq0EwspQB3fSLjE1GY9Lv0Bfza57PY7SCnGwwrBL1WNTLIJNBJgLz_seasaw-by-mvrdv02jpg.jpg

SeaSaw ma pozwalać na podziwianie widoków wpisanego na Listę UNESCO Morza Wattowego. Dzięki niezwykłemu kształtowi spacerujący nią turyści krajobraz będą mieli szansę oglądać pod różnym kątem, niejako z kilku punktów widzenia. Co więcej, kładka nie mogła zaburzać naturalnego ruchu wody.

aafsbC2KoYbOAm48RgcyUYVDq8Va3JtsxHwYV391NRw2qzXcgv8O2zfHiFoL_seasaw-by-mvrdv01jpg.jpg

"SeaSaw – to ekspresyjna instalacja artystyczna, która szanując kontekst i historię jest jednocześnie symbolem dynamiki morza w jego nieskończonym ruchu" – tłumaczył zamysł projektowy współzałożyciel MVRDV, Jacob van Rijs.

hKk1AIPEr6rnQAhsmhhujesJjuW4ckgCiyzMVLcldmtQYEeJeS1eMfxSOiLY_seasaw-by-mvrdv03jpg.jpg

SeaSaw swoim kształtem przypomina huśtawkę. Składa się z dwóch ciągów pieszych o zmiennej wysokości, pozwalających podczas jednego spaceru na podziwianie zarówno zamieszkanych przez ptaki błotnych bagien, jak i panoramy miasta. Uzupełnieniem kładki m być ciągnąca się już na lądzie trasa spacerowo-rowerowa, której projekt także powierzono MVRDV.

2gNLImBdKqqvtde852K4pnW2gAv5AIbhDzNVs9CDnAIj22M8ly8swFgTj9KN_seasaw-by-mvrdv04jpg.jpg

SeaSaw powstaje we współpracy z biurem inżynieryjnym IMD. Według planów instalacja ma być gotowa w 2019 roku.

 

Foto: mvrdv.nl


Podepnij swój artykuł

tagi

Architektura Zagraniczna, Projekty Architektoniczne, Hot

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera