Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Sielska rezydencja w Connecticut

 

Czas czytania: ~1 min


Rezydencja w Connecticut, dzieło pracowni Cutler Anderson Architects, wydaje się rajskim miejscem. Zatopiony wśród zieleni, kameralny dom posadowiono w otoczeniu drzew i wody. Do jego budowy wykorzystano przyjazne człowiekowi materiały, budowlę pomyślano tez jako nieszkodliwą dla środowiska.

 

hbzpGnxc6Wj8jrysttT7px8R170puj6QAnOF4AwNJboboOdncDq1bA0mQ7IH_connecticut-residence02jpg.jpg
6m4Ex3Q9GI5BfYRWQH6ACwqiT7Y0tPQgGSaVnadPupO1ABVN3Tu5RsFwstxq_connecticut-residence01jpg.jpg

Rezydencja w Connecticut ustawiono tak, aby „okręcał się” wokół niewielkiego jeziora. Tym samym z jednej strony dom otacza las, z drugiej – jezioro. Aby móc mieszkańcom zapewnić maksymalny kontakt z tak wyjątkowym sąsiedztwem architekci zaprojektowali mnóstwo przeszkleń, wyjść, tarasów – w tym budynku wnętrze i zewnętrze przenikają się, a granica pomiędzy nimi nie jest wyraźnie zaznaczona.

pVZ6VzOmjkG8iZmqRJFJk3ODvUwyC2763F8tWEZPvRAi2c8JPdF4ZqdaiALS_connecticut-residence03jpg.jpg
2DXw0jiF9Q4FuaJWVFaEeC5g0ZIU6BEoPBTxcuCkWCr3PPEtVWR722DsZAXN_connecticut-residence04jpg.jpg

Rezydencja w Connecticut została zbudowana z drewna, jako materiału naturalnego, najlepiej pasującego do krajobrazu wokół. Willa ma prostą, wręcz minimalistyczną formę – niektórym może przypominać japońskie domy. W tym budynku to przyroda tworzy formę architektury. Ściany, dach, posadzki są tylko tłem.

8ZwYYgZevxXdHTIZ8fQXckV3Fb1Wl83HvS8GugOuBE5Ds8rcutz5Zo0PnLPi_connecticut-residence05jpg.jpg
Lkfe8zMONIoMXM6MPv6sfa5Dq7WSYvyRd7jTDpPhCL1uXHTjufs5RmhaWHJ1_connecticut-residence06jpg.jpg

Rezydencja w Connecticut jest niska, płaska, rozciągnięta wśród krajobrazu. Nie ma nad nim dominować, ma się w niego wtapiać. To z tego powodu deski, którymi obłożono elewacje kolorystycznie pasują do rosnących w sąsiedztwie drzew, a tarasy i zewnętrze korytarze, stanowiące system komunikacji w domu sięgają wody i nie są od niej wyraźnie oddzielone.

 

Rezydencja w Connecticut, wyposażona w wiele rozwiązań, pozwalających oszczędzać energię, wykorzystywać naturalne surowce, nie szkodzić środowisku została ponadto częściowo uniesiona na słupach – aby i w ten sposób jak najmniej ingerować w otoczenie przyrodnicze.

 

Foto: cutler-anderson.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Zagraniczne

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera