Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Park Club – przenikanie sąsiedztw

 

Czas czytania: ~3 min


Park Club stanął w prestiżowej lokalizacji – niedaleko krakowskiego Muzeum Narodowego i Błoni, Parku Jordana i Biblioteki Jagiellońskiej. Choć siedmiokondygnacyjny gmach ma nowoczesną sylwetkę i na wskroś współczesne, szklane elewacje, pozostaje w relacji z zabytkowym otoczeniem.

 

wtUH4NJ1CfEMGtDs2omu0oZvRg3gHvUR4QC4xlWliDKQunm9pf8gk8Tv9nbi_park-club04jpg.jpg

Park Club został zaprojektowany w biurze nsMoonStudio, wyróżnionym przed laty tytułem jednej z najciekawszych młodych pracowni w Europie. Twórcy tego biura, Piotr Nawara i Agnieszka Szultk, są współtwórcami jednej z ważniejszych realizacji architektonicznych w Krakowie w ostatnich latach, czyli gmachu Muzeum Tadeusza Kantora.

36lXp634lJ4C3liBLOAHMB56DAAOXOO9T4vsGS37sEH2ahGnZwz8CAW1pXaY_park-club01jpg.jpg

Sami projektanci budynku Park Club opowiadając o nim przywołują słowa Richarda Meiera, które w tym projekcie potraktowali jako swoiste motto: „Najważniejsze w budynku są klarowność, otwartość, bezpośrednia artykulacja strefy publicznej i prywatnej oraz relacja wobec wody i lądu". Architekci mówią, że budynek miał być synergią potrzeb i oczekiwań, a jednocześnie przykładem „przenikania się sąsiedztw”, architektury, która reaguje na otoczenie.

sJAoPQ1nqryLJFKHt3NTa41WZ5fZq4b1jkhpqcpYHEPllOTzmKQOV0Uu6CMZ_park-club08jpg.jpg

Park Club jest obiektem nietypowym pod względem funkcji – bo znajduje się w nim ich kilka. Najniższą kondygnację przeznaczono na potrzeby komercyjne, wyższe piętra zajęły biura, jednak dwie ostatnie z siedmiu kondygnacji – to część mieszkalna budynku. Ze względu na wyjątkowe położenie, kształt Park Clubu jest wynikiem analizy sąsiedztwa. Jak piszą architekci: „Kształt nawiązuje i odtwarza charakterystyczne łuki budynku Rotundy tworząc urbanistyczne dopełnienie i tło ekspozycji dla Domu im. Józefa Piłsudskiego. Powtórzona forma łuku nadaje efekt skrótu frontowej elewacji przez to wycofana bryła od traktu spacerowego nadaje wrażenie ucieczki perspektywy i zmiennej optyki”.

osYvP9kUeyKB0amwi1G4eDUVzq63QmohslQjKy1IxxXPgxvN4C7FtPVkQexV_park-club15jpg.jpg

Nieregularna sylwetka budynku Park Club została „opakowana” w trójwarstwowe szkło, które daje efekt łamania światła i perspektyw, wzmocniony umieszczonymi między warstwami szkła graficznymi wzorami, wykonanymi w technice sitodruku. Część elewacji została pokryta miedzianymi panelami, które odbijając światło tworzą dopełnienie barwy zielonego sąsiedztwa. Budynek powstał bowiem pomiędzy dwoma parkami i zieleń jest ważnym elementem jego otoczenia. Aby nie zaburzać naturalnych traktów spacerowych gmach zaprojektowano jako otwarty, pozbawiony ogrodzeń czy innych barier. „Park Club jest obiektem który czerpie z sąsiedztwa, przenosi jego barwy i kształty, ewoluuje pomiędzy zieloną strefą parkową oraz materialną architekturą początku dwudziestego wieku” - mówi Piotr Nawara.

gal0aoGrZhkljIzuV3jcjANtdfA2OiogMo2STiDvlqp9BZGK7nkUuNzpT8FT_park-club11jpg.jpg

Park Club ma zmienną wysokość, jego niektóre elewacje pochylają się lub wyginają. Wszystko po to, by optymalnie wykorzystać dostępny teren, ale też po to, by jak najlepiej wkomponować gmach w otoczenie (np. wycięcia w bryle o kształcie fragmentów okręgu nawiązują do położonego niedaleko budynku „Rotundy”). Cały gmach wieńczą zielone tarasy, które podnoszą walory znajdujących się tu mieszkań, ale ocieplają wizerunek nowoczesnej, szklanej bryły.

Park Club
Lokalizacja: Kraków. Al. 3-go Maja
Inwestor: Inwestor: Prestige Property Group Sp. z o. o.

Projektanci: nsMoonStudio Piotr Nawara i Agnieszka Szultk; zespół projektowy: główny arch. Bartłomiej Łobaziewicz, arch. Tomasz Gomułka, arch. Marzena Surowiec-Dotoń, arch. Jacek Szuba, arch. Monika Włodarczyk, arch. Piotr Grzywna, arch. Anna Marczewska, arch. Ada Nawrocka, arch. Michał Marcinkowski, arch. Katarzyna Smagała, arch. Łukasz Skorek

Architektura wnętrz: nsMoonStudio

Architektura krajobrazu: nsMoonStudio

Generalny wykonawca: Buma Contractor Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k.

Powierzchnia użytkowa: 16021,2 m2

Powierzchnia całkowita: 19356,84 m2

Powierzchnia użytkowa mieszkań: 1506,87 m2

Powierzchnia użytkowa biur i usług: 6198,97 m2

Kubatura: 66522,82m3

Fotografie obiektu: Paweł Suder (fotografia dla firm i przemysłu: pawelsuder.pl)

moonstudio.com.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Architektoniczne, Hot

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera