Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


J.P. Morgan Media Centre – ikona jak nowa

 

Czas czytania: ~1 min


J.P. Morgan Media Centre zbudowano w 1999 roku. Obły budynek, służący dziennikarzom powstał nad trybunami Lord’s Cricket Ground w Londynie wg projektu pracowni Future Systems. To biuro stworzone przez zmarłego w 2009 roku Jana Kaplický’ego przeszło do historii za sprawą niesamowitej, futurystycznej wyobraźni tego architekta. Jan Kaplický za projekt J.P. Morgan Media Centre otrzymał w 1999 roku Stirling Prize.

 

0l6jkEh03aIiECilU24DdDfblUX8UfjmFvcDPxXON9zHBcgLjs9uCGJWnp1G_jp-morgan-media-centre01jpg.jpg
wXbc5X1TJrKxAt6OsgC201Du62qlIygGMWg4PDnUTFW0EDuzR4ukavSiIZa2_jp-morgan-media-centre02jpg.jpg

J.P. Morgan Media Centre przeszło niedawno modernizację. Trwała ona od 2015 do 2017 roku, a za projekt nowego wcielenia ikonicznego obiektu odpowiadała pracownia David Miller Architects. Remont budynku był częścią dużego planu modernizacji całego kompleksu sportowego, służącego rozgrywkom krykieta.

3IN5EL1dLSyHVM5JsLwWoBkvuDf9rUpVSDB3F62HY1wPYQ1XWM5wob6GYHLu_jp-morgan-media-centre03jpg.jpg
2jF0ul2KL0AyNrVxz2y89jKlGgvPyMTXUAZiz8GhvMHGf6NCTyVdOdCszhp4_jp-morgan-media-centre04jpg.jpg
JyfelwrugUD3yMtB8amCeVg1KWVwwITBThbRhs0IJmB03PqpAwNWjNg5fcIx_jp-morgan-media-centre05jpg.jpg

J.P. Morgan Media Centre (nazwę zawdzięcza amerykańskiej instytucji finansowej, która sponsoruje obiekt) znów wygląda bardzo efektownie. Sam budynek odzyskał wszystkie swoje walory – futurystyczną bryłę, lśniące elewacje, bardzo nowoczesną konstrukcję. Zyskał także współczesne wyposażenie, dostosowane do potrzeb nowych mediów. Dzięki remntowi Londyn znów może się pochwalić wyjątkowym dziełem szalonego wizjonera,  Jana Kaplický’ego, a relacjonujący rozgrywki krykieta dziennikarze mogą na własnej skórze zobaczyć, czy futurystyczny obiekt jest także funkcjonalny.

 

Foto: Richard Davies, david-miller.co.uk

 


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Zagraniczne

Dom dopasowany od 3XB Architekci
Dom dopasowany od 3XB Architekci

Prywatny inwestor, zwracając się do pracowni 3XB Architekci Filipa Banacha z prośbą o projekt archit ...

Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek
Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek

Wieża kontroli ruchu lotniczego, zbudowana w ubiegłym roku na lotnisku Katowice-Pyrzowice, jest jedn ...

Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019
Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019

Jacek Lenart został kolejnym laureatem Honorowej Nagrody SARP. Przyznawana od 1966 roku decyzją złoż ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera