Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Galeria na skale

 

Czas czytania: ~1 min


Nad kanionem Haiwei w miejscowości Shangri-La w Chinach powstał wyjątkowy gmach. Mieści się w nim galeria sztuki, uzupełniona przestrzenią konferencyjną. Na dachu budynku umieszczono rozległy taras widokowy. I nic dziwnego, budynek znajduje się w dość nietypowym miejscu.

 

cV0ZSySPKCQrapUiOLsAuMg4iXLf7x6RpPaXQe7aTwN0mgOOoX0SXASnYJNh_limestone-gallery-3andwich-design02jpg.jpg
exmLpaS0SSPtLWwPw0sBPsg5GWllOBdRzOxDQdhjXDvswSMw8RO67uHrXnal_limestone-gallery-3andwich-design03jpg.jpg

Galeria sztuki stanęła tuż na skraju kamiennego urwiska, 100 metrów ponad dnem kanionu. Posadowiony na wapiennych skałach budynek całą swoją przeszkloną elewacją otwiera się na rozległą panoramę kanionu, okolicznych gór, malowniczego krajobrazu.

tHrCgvptA3shRi80kPHugjied5uO6BqEZ3OpscuX2ECejQMovgcAhxT1x0x7_limestone-gallery-3andwich-design04jpg.jpg
xOazAvQA2xaaIJkzcoqbpYeYeYo1xyleWjdxvsVtofspptVcHyiZOX6MT9rr_limestone-gallery-3andwich-design05jpg.jpg

Pomysł na wkomponowanie nowoczesnego budynku w wapienne skały pochodzi z pracowni 3andwich Design – to ten zespół opracował projekt niezwykłego budynku z trzema kondygnacjami i tarasem na dachu.  Okolice kanionu Haiwei od lat są coraz bardziej popularne wśród turystów. O ile do tej pory wśród odwiedzających ten region dominowali wspinacze i narciarze, teraz być może chętniej pojawią się tu miłośnicy architektury oraz pięknych widoków.

Projektanci galerii na skale nie mieli trudnego zadania: sama lokalizacja była tu wystarczającą atrakcją, bryła budynku mogła być prosta, pozbawiona formalnych fajerwerków z pewnością jednak wymagała konstrukcyjnej wirtuozerii – gmach został wkomponowany w skaliste urwisko, które nie jest łatwym terenem pod zabudowę… Budowli towarzyszy kręta trasa, składająca się z licznych schodów – do tak położonej galerii sztuki nie jest łatwo się dostać, a najtrudniejszy, ostatnio odcinek można pokonać wyłącznie pieszo. Ale chyba warto.

 

Foto: Jin Weiqi, Li Xiang, Wang Yong, Li Tengye, 3andwichdesign.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Zagraniczne

XS apartments  – stylowe i małe
XS apartments – stylowe i małe

XS apartments – to realizacja architektoniczna zaprojektowana i wybudowana przez firmę Alfa-Dach. Te ...

Znamy wyniki Konkursu Koło 2019
Znamy wyniki Konkursu Koło 2019

Konkurs architektoniczny, organizowany od kilkunastu lat przez firmę Geberit, zarządzającą marką Koł ...

.BIG – zielony biurowiec
.BIG – zielony biurowiec

.BIG – to nazwa nowego obiektu biurowego, który powstał w Krakowie przy ulicy Kapelanka, która w ost ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera