Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Ażurowy szpital

 

Czas czytania: ~1 min


Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany był konkurs architektoniczny. Fundatorzy placówki (szpital jest prywatną inwestycją) oraz jurorzy konkursu pierwszą nagrodę zdecydowali się przyznać projektowi szwajcarskiego architekta, Manuela Herza.

 

BIkjB6DHrVyXBrCKRMq2JNGsZjodoE3Rlj2ItN11ScjLSKey2zhKfXnm9IXO_tambacounda-hospital04jpg.jpg
xnUcm0Kj8jqBjeW9RGa3IVqr72RZHe8t6q1eezxm0jSA6y0MRiUIVyZAls5C_tambacounda-hospital03jpg.jpg

Herz, na zamówienie Josef and Anni Albers Foundation, zaprojektuje budynek szpitalny dla liczącego niecałe 80 tysięcy mieszkańców miasta Tambacounda. A dokładnie – zaprojektuje rozbudowę istniejącej już w tym miejscu, niewielkiej placówki. Nowo projektowany budynek – jak mówi architekt – jest połączeniem współczesnych rozwiązań architektonicznych i technicznych z formą adekwatną do lokalizacji.

s34PlmXiyAitM3dMMsTgrPXaTpWk8XBg3Bqqj9xkWYtwSg1OXQVXkN8AyZFW_tambacounda-hospital05jpg.jpg
2sOtJUl9hcG2CTzqkjnNDyBJVSajkDyeCxygyu7YrqCscBK1rRLPrEpU9u0O_tambacounda-hospital06jpg.jpg

Szpital w Tambacounda ma formę dwóch niskich pawilonów. Jeden założono na planie koła, aby pasował do istniejących już zabudowań, drugi ma kształt fali i stanowi rodzaj bramy wejściowej i serca całego szpitalnego założenia. Oba nowe budynki wzniesiono z materiałów ceramicznych, oba też wyposażono w ażurowe ściany, przez które do wnętrza dostaje się światło i powietrze.

Vu2xVA7I35eXVGiOzUrtioaVD4K5XKhDD8xOwFQrXmbOpKAIcUZMO4ZRnVOH_tambacounda-hospital01jpg.jpg
giGqmk6iDW499Ow4xxpSp0plvAIhpUNYDBfUOfXwgcclABPxU31lJgfEEX8b_tambacounda-hospital02jpg.jpg

Manuel Herz od lat interesuje się architekturą Afryki, był także kuratorem pawilonu Zachodniej Sahary podczas Biennale w Wenecji w 2016 roku. Szwajcar zapewne nieco lepiej rozumie specyfikę tego regionu, potrzeby jej mieszkańców, a także formy i rozwiązania architektoniczne, które mają tam rację bytu. Herz zaprojektował w Senegalu szpital, który stapia się z miejscowym krajobrazem, spełnia wymogi, stawiane placówkom medycznym a jednocześnie jest miejscem przyjaznym każdemu, obiektem połączonym z przestrzenią publiczną.


Foto: manuelherz.com


Podepnij swój artykuł

tagi

Projekty Architektoniczne, Hot

Hala sportowa w Warszawie - wyniki konkursu architektonicznego
Hala sportowa w Warszawie - wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na projekt wielofunkcyjnej hali sportowej wraz z zagospodarowaniem terenu w ...

Webinarium H+H: Rozwiązania ścienne w kontekście aktualnych wymagań akustycznych i termicznych
Webinarium H+H: Rozwiązania ścienne w kontekście aktualnych wymagań akustycznych i termicznych

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Webinarium Ruukki - System ścienny Ruukki Forma 27.09.2018
Webinarium Ruukki - System ścienny Ruukki Forma 27.09.2018

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera